حسابداری چیست؟ تعریف حسابداری به زبان ساده
همه ی ما می دانیم که دانستن دانش حسابداری در هر کسب و کاری بسیار ضروری است و بسیاری از افراد برای کنترل حساب بانکی خود، ارزیابی سفارشات مربوط به اجاره، خرید، سرمایه گذاری، خدمات مالیاتی و حسابداری، محاسبه صحت خالص حقوق دریافتی، تصمیم گیری در منزل و غیره به اطلاعات حسابداری نیاز دارند. بنابراین امروزه ارتباطات به صورت اقتصادی در دنیای تجارت حرف اول را می زند.
امروزه اکثریت شرکت ها و موسسات برای انجام کلیه فعالیت های اقتصادی خود، به یک زبان مالی نیاز دارند. پس به طور کلی برای جمع آوری اطلاعات و تصمیم گیری های درست مالی، نیاز است تا از علوم حسابداری استفاده شود. علوم حسابداری به طور کامل اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار مدیران و کارفرمایان قرار می دهد تا بتوانند تصمیمات درست و به موقعی بگیرند.
در این مقاله قصد داریم تا به تعریف حسابداری به زبان ساده بپردازیم و جنبه های مختلف آن را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
حسابداری چیست؟
برای پاسخ به این سوال که حسابداری چیست، تعاریف زیادی ارائه شده است، اما کاربردی ترین و علمی ترین تعریف این است که: حسابداری روشی برای شناسایی، ثبت، طبقه بندی و جمع بندی رویدادهای مالی و تفسیر نتایج بر اساس واحد پولی کشور برای استفاده کنندگان است.
بر اساس این تعریف می فهمیم که کار حسابداران فراتر از ثبت، صدور اسناد، تنظیم و تصحیح دفاتر و در نهایت تهیه صورت های مالی است.
آنها باید نتایج به دست آمده را تفسیر کنند و این بخشی از چرخه حسابداری است.
حسابداران داده های مالی کاربران را تجزیه و تحلیل و تفسیر می کنند و از آنجایی که کاربران به دو گروه داخلی و خارجی تقسیم می شوند، تفسیر و تجزیه و تحلیل اطلاعات قابل ارائه به گروه خارجی بر عهده حسابدار مالی و مسئولیت تحلیل و تفسیر آن بر عهده حسابدار است.
اطلاعات گروه داخلی در اختیار مدیریت یا مدیر حسابداری است.
به این ترتیب حسابدار مالی تهیه صورت های مالی ، تهیه اظهارنامه مالیاتی و سایر گزارش های خارجی را سازماندهی می کند. برای این منظور، حسابداری مالی بر تهیه صورت های مالی قابل اعتماد و اطمینان از رعایت دستورالعمل ها و استانداردهای حسابداری توسط واحدها تاکید دارد.
به دلیل استفاده از داده های مالی اولیه به عنوان ورودی در فرآیند تجزیه و تحلیل گزارش مدیریت توسط حسابدار مدیریت، اهمیت کار حسابدار مالی چند برابر می شود.
با تعریف ارائه شده در اینجا، مسئولیت حسابداران مالی، کنترل مؤثر موجودی و اطمینان از مطابقت واحد یا واحدها با استانداردهای حسابداری از یک سو و تهیه صورت های مالی بر اساس مانده های کنترل شده از سوی دیگر است.
فرمول کلی برای تعریف حسابداری
پس از پاسخ به سوال حسابداری چیست، برای درک بهتر تعریف حسابداری می توان به یک فرمول کلی اشاره کرد.
دارایی = بدهی ها + حقوق صاحبان سهام
این فرمول قوانین و دستوراتی را بیان می کند که بر اساس قوانین علمی اثبات شده است و با وارد کردن اطلاعات مختلف می توانید پاسخی صحیح و شگفت انگیز برای اطلاعات و داده های مالی شرکت ها دریافت کنید.
تعریف حسابداری به زبان ساده
در بالا علم حسابداری را به صورت تخصصی به شما معرفی کرده ایم.اگر بخواهیم حسابداری را به زبان ساده تعریف کنیم باید بگوییم:
هر سازمان یا موسسه ای صرف نظر از نوع و نحوه فعالیت (انتفاعی، غیرانتفاعی، دولتی و خصوصی و …) وام ها و تسهیلات مالی مختلف ارائه می دهد. همچنین در این مدت و در حین فعالیت های اقتصادی اتفاقاتی مانند کهنگی و فرسودگی اثاثیه و اموال نیز رخ خواهد داد.
با کمک اصول حسابداری می توان این اطلاعات و رویدادهای مالی را به طور منظم جمع آوری، تجزیه و تحلیل، اندازه گیری، ثبت، طبقه بندی و گردآوری کرد و در نهایت در قالب گزارش های مالی به استفاده کنندگان داخلی و خارجی ارائه کرد.
این افراد با استفاده از این گزارش ها در مورد امور و فعالیت های مالی شرکت تصمیم گیری خواهند کرد.
کلیه اسناد و گزارشات حسابداری با مفاهیم خاص و شرایط دقیق تهیه می شود. از این مفاهیم و اصطلاحات نیز برای بیان و انتقال این گزارش ها استفاده می شود. بر این اساس می توانید بفهمید که چرا به حسابداری زبان تجاری می گویند زیرا این علم زبان مشترکی برای بیان و انتقال اطلاعات مالی است.
درباره رشته حسابداری چه می دانید؟
حسابداری در واقع یک رشته شناور است. افراد از سه گروه ریاضی، انسانی و تجربی می توانند در این رشته تحصیل کنند. حتی بعد از اتمام سال اول دبیرستان می توانید با انتخاب هنرستان در رشته حسابداری تحصیل کنید.
ریاضی پیش نیاز تحصیل در این رشته است پس باید با اقتصاد خرد و کلان آشنا باشید.
حسابدار باید توانایی و البته حوصله ارزیابی و بررسی دقیق رویدادهای مالی را داشته باشد و همچنین بسیار دقیق باشد و اسناد و مدارک را بدون نقص جمع آوری کند. نظم، دقت و صبر حرف اول را برای دستیابی به موفقیت در رشته حسابداری می زند.
برخی از دروس تخصصی حسابداری عبارتند از: اصول حسابداری، حسابداری متوسط، حسابداری دولتی، حسابداری صنعتی، تحقیقات عملیاتی، مدیریت مالی، اقتصاد خرد و کلان و ….
ویژگی های یک حسابدار خوب و حرفه ای چیست؟
حسابداری در هر شغلی بسیار حساس و مهم است. حتی اشتباهات کوچک حسابداران می تواند منجر به خسارات مالی هنگفتی برای سازمان شود. همچنین نبوغ و مهارت یک حسابدار می تواند در بلند مدت به افزایش سود شرکت و افزایش ثروت سهامداران کمک زیادی کند.
هر حسابداری می خواهد در کار خود موفق شود، پیشرفت کند و موقعیت مدیر مالی گروه را به دست آورد و درآمد بیشتری کسب کند.
برای رسیدن به این نقطه باید مهارت ها را پرورش داد و تقویت کرد.
اگرچه حسابداران با توجه به نوع شرکت یا موسسه ای که در آن مشغول به کار هستند وظایف متفاوتی خواهند داشت، اما به طور کلی می توان گفت که داشتن مجموعه ای از مهارت ها به طور کلی برای یک حسابدار موفق ضروری است.
در این اینجا به 10 ویژگی کلی یک حسابدار موفق اشاره می کنیم:
- داشتن تحصیلات دانشگاهی مرتبط
- تمرکز کامل بر یک یا دو شاخه از حسابداری و همچنین دانش عمومی انواع حسابداری
- آشنایی کافی با فناوری اطلاعات، کار با نرم افزارهای حسابداری و تسلط بر مایکروسافت آفیس
- توانایی تجزیه و تحلیل داده های بالا ، محاسبه دقیق سود و زیان شرکت
- آشنایی کامل با حسابداری حقوق و دستمزد، قوانین کار و روش های محاسبه حقوق پرسنل
- تسلط بر قوانین مالیاتی
- ارائه راهکارهای کاهش هزینه ها و افزایش سود شرکت
- داشتن روابط عمومی و مهارت گفتاری بالا
- دقت بسیار بالا در کار
- محرمانه بودن کامل در مورد اطلاعات مالی شرکت و سهامداران
فرآیند حسابداری چگونه است ؟
عملیات حسابداری در طول سال در دو دوره دوره مالی و پایان دوره مالی انجام می شود. به عنوان مثال جمع آوری اسناد و
داده های مالی، تجزیه و تحلیل و ثبت هر تراکنش از جمله کارهایی است که در طول دوره مالی انجام می شود.
به طور کلی فرآیند حسابداری با جمع آوری اطلاعات آغاز می شود و سپس حسابرسی بر روی عملیات مالی انجام می شود.
پس از بررسی عملیات مالی، ثبت انواع معاملات، انتقال اطلاعات از دفتر کل، ارائه گزارش آزمون،ویرایش اطلاعات حساب های منتقل شده
به دفتر کل و ارائه گزارش سود و زیان مربوط به داده های ثبت شده به حساب های موقت رسیدگی می کند و ترازنامه را تهیه می کند.
سیستم حسابداری چیست و چه ویژگی ها و مزایایی دارد؟
سوالی که در حوزه حسابداری مطرح می شود این است که سیستم حسابداری چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
از جمله اجزای اصلی یک سیستم حسابداری می توان به فرم ها، تاریخچه، سفارشات و هرگونه اقدامی که برای جمع آوری اطلاعات انجام می شود اشاره کرد.
شایان ذکر است که دلیل استفاده از سیستم حسابداری تامین نیازهای شرکت به اطلاعات مالی و هرگونه اطلاعات مالی که روابط شرکت را تشکیل می دهد می باشد.
آشنایی با نوع صنعت، حجم داده ها و اطلاعات، تنوع داده ها، قوانین و دستورالعمل ها، تدوین استانداردهای حرفه ای و الزامات مدیریتی برای طراحی یک سیستم حسابداری برای هر سازمانی ضروری است.
چرا به حسابداری نیاز داریم؟
همانطور که گفته شد حسابداری نیز با ظهور اولین تمدن ها در جهان متولد شد. این علم با تغییرات انسانی تحولات اقتصادی و اجتماعی و پیشرفت دانش، همواره به روز بوده و توسعه یافته است.
به کمک این دانش و به کارگیری آن، اطلاعات مالی مرتبط با موسسات دولتی، خصوصی، انتفاعی و غیرانتفاعی به بهترین نحو در اختیار افراد علاقه مند و شایسته قرار می گیرد. ما باید نه تنها امور مالی شرکت، بلکه زندگی شخصی و مخارج را نیز محاسبه کنیم.
طبقه بندی رشته حسابداری
با گذشت زمان و نیاز روزافزون به حسابداری در کارها، مشاغل مختلفی در حسابداری پدید آمده است که به شرح آنها می پردازیم:
حسابدار، حسابدار ارشد، حسابدار ارشد، حسابدار ارشد، دستیار حسابدار، حسابدار مالی، حسابدار صنعتی، حسابدار فروش،
حسابدار انبار، مدیر مالی، معاون مالی و اداری، حسابرس داخلی، حسابرس ناظر و مدیر حسابرسی از جمله شاخه های حسابداری است که عمل کنند.
آنها در طول زمان ایجاد شدهاند و هر کدام به شاخههای مختلف طبقهبندی شدهاند و انواع روندهای حسابداری را پوشش میدهند.
بهترین نرم افزار های مورد استفاده در حسابداری
بنابراین استفاده از یک نرم افزار حسابداری حرفه ای و قابل اعتماد برای انجام امور حسابداری بسیار مهم و حیاتی است.
اگر هنوز از نرم افزار حسابداری خاصی استفاده نمی کنید و قصد خرید آن را دارید، می توانید دمو رایگان نرم افزار را دانلود کرده
و تمامی امکانات و قابلیت پشتیبانی نرم افزار را به مدت یک ماه کاملا رایگان ارزیابی کنید.
اگر راضی هستید، اقدام به تسویه حساب کنید، نرم افزار حسابداری مورد نظر خود را خریداری کنید و از پشتیبانی رایگان یک ساله بهره مند شوید.
در صورت نیاز به راهنمایی بیشتر در این زمینه می توانید برای انتخاب نرم افزار حسابداری خود با همکاران پشتیبانی ما در حساب بین تماس بگیرید.
نرم افزار کاربردی سپیدار
نرم افزار سپیدار یکی از محبوب ترین نرم افزارهای حسابداری در ایران است که حسابداران می توانند از آن برای مدیریت امور مالی
و تهیه گزارشات مالی استفاده کنند.
برای اطلاع از قیمت نرم افزار سپیدار می توان به سایت حساب بین مراجعه کرد. شرکت حساب بین با توجه به تجربه های
چندین ساله ای که دارد، پکیج هایی را به صورت فیلم های آموزشی در اختیار شما قرار می دهد تا تجربه ی یک پروژه کاملا واقعی حسابداری را داشته باشید.
نرم افزار کاربردی راهکاران
نرم افزار راهکاران یک سیستم جامع برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) با تعاریف امروزی است که جنبه های مختلف کسب و کار
را پوشش می دهد و اطلاعات دقیق و به موقع را ارائه می دهد و به سازمان ها کمک می کند تا تصمیمات درستی برای افزایش بهره وری،
کارایی و در نتیجه سودآوری بگیرند.
راه حل ها تصویر واضحی از عملیات کسب و کارتان را در اختیار شما قرار می دهند و به شما این توانایی را می دهند که روی موارد مهم تمرکز کنید، ریسک های تجاری خود را به دقت ارزیابی کنید و تصمیمات سریع تری بگیرید.
شرکت حساب بین این امکان را به شما می دهد تا بتوانید خرید نرم افزار راهکاران را داشته باشید و از قیمت های آن اطلاع پیدا نمایید.
کلام آخر
سوالات زیادی در مورد حسابداری وجود دارد. خصوصا افرادی که به تازگی قصد دارند به واسطه ی شغلشان، آموزش حسابداری داشته باشند و کار با نرم افزار ها را بدانند.
اکثریت کسب و کارهایی که به تازگی فعالیت اقتصادی خود را آغاز می کنند، باید صورت های مالی خود را به صورت دقیق داشته باشند، بنابراین باید آموزش اصول حسابداری را بدانند. در واقع علوم روانشناسی دارای اصول و قوانینی است که نیاز است تا بیشتر در مورد آن دانست و آگاهی کاملی در این زمینه کسب کرد.
به طور کلی یادگیری اصول حسابداری برای همه ی حسابداران الزامی است. در این مقاله به صورت جامع و کامل به مبحث حسابداری پرداخته ایم و مطالب مفیدی را ارائه کرده ایم تا به تمامی سوالات مبهم در مورد علوم حسابداری برسید.