نکات مهم در تجزیه و تحلیل صورت های مالی
یکی از مواردی که باید همواره مد نظر مدیران باشد، اقدام به تجزیه و تحلیل صورت های مالی می باشد. این کار موجب می شود که برای برنامه های آتی شرکت بتوان تصمیم گیری بهتری انجام داد. مواردی مانند ادامه روند فعالیت به شکل کنونی، سرمایه گذاری یا عدم تزریق سرمایه به شرکت تنها با پیگیری این روند قابل اجرا هستند. باید گفت که این روند علاوه بر مدیران برای حسابداران نیز کاربرد دارد.
اجزای صورت های مالی چه هستند؟
در راستای شرح مفهوم تجزیه و تحلیل صورتهای مالی باید در خصوص اجزای صورت های مالی نیز صحبت شود. از طریق اطلاع از این اجزا می توان در راستای تجزیه و تحلیل آن ها نیز گام برداشت؛ این اجزا عبارتند از ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت سود و زیان جامع و صورت جریان وجوه نقد. ما در مقاله انواع صورت های مالی به صورت کامل به شرح این موارد پرداخته ایم.
مدیران و سرمایه گذاران یک شرکت به منظور اطلاع از صورت های مالی باید با روند تجزیه و تحلیل آن ها آشنا باشند. مطلع شدن از عملکرد شرکت در دوره قبل تنها با طی کردن این روند امکان پذیر می باشد. در این راستا باید عملکرد شرکت با رقبا سنجیده شود. به همین دلیل حسابداران ارشد باید با انواع صورت های مالی و تجزیه و تحلیل آن ها آشنا باشند. نرم افزار سپیدار می تواند در راستای تجزیه و تحلیل صورت های مالی بسیار کمک کننده باشد. ما در ادامه به شرح انواع صورت های مالی در حسابداری خواهیم پرداخت.
1. ترازنامه جهت تجزیه و تحلیل صورت های مالی
به جرات می توان گفت که در رابطه با تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، تزار نامه یکی از اصلی ترین موارد می باشد. این صورت مالی نشان دهنده وضعیت شرکت در دوره خاص و معینی است. ترازنامه متشکل از 3 بخش دارایی ها، بدهی و سرمایه می باشد:
- دارایی: منظور از دارایی در تزارنامه، منابع و اموال شرکت است.
- بدیهی: در تزارنامه بخشی با نام بدهی وجود دارد که نشان دهنده تعهدات افراد دیگر به شرکت می باشد. بدهی شامل مواردی از قبیل سند ها، حساب ها و وام های پرداختنی است.
- سرمایه: از آورده نقدی افراد به شرکت با عنوان سرمایه یا حقوق صاحبان سهام نام برده می شود.
2. صورت مالی سود و زیان
به منظور تجزیه و تحلیل صورت های مالی یک شرکت باید میزان سود و زیان آن در دوره های مالی مختلف تعیین شود. این تجزیه و تحلیل می تواند به صورت سه ماهه، شش ماهه یا سالانه تهیه و ارائه گردد. صورت حساب سود و زیان از طریق روش های یک مرحله و دو مرحله ای، تهیه و تنظیم می شود:
- روش یک مرحله تهیه صورت مالی سود و زیان: جمع درآمد ها و کم کردن آن از میزان هزینه ها در این روش می تواند نشان از میزان سود شرکت باشد. اگر رقم به دست آمده مثبت باشد از آن به عنوان سود یاد می شود و در غیر این صورت زیان مطرح می شود.
- روش دو مرحله ای تهیه صورت مالی سود و زیان: از طریق محاسبه درآمد و هزینه های عملیاتی انجام می شود. بعد از این مرحله نوبت به مرحله محاسبه درآمد و هزینه های غیر عملیاتی می رسد. بدیهی است که اختلاف این دو می تواند نشان دهنده از سود یا زیان شرکت باشد.
3. صورت مالی سود و زیان جامع
به منظور تجزیه و تحلیل صورتهای مالی باید با صورت مالی سود و زیان جامع نیز آشنا شد. در این نوع صورت مالی نسبت به ارائه میزان بالا رفتن یا پایین آمدن درآمد و هزینه صورت گرفته یا صورت نگرفته اقدام می شود. از این طریق می توان به شکل بهتری سود و زیان شرکت را شناسایی کرد؛ چراکه به صورت کامل و جامع تر انجام می شود.
4. صورت مالی وجوه نقد
تغییرات وجوه نقد در شرکت از طریق تجزیه و تحلیل صورت مالی گردش وجوه نقد مشخص می شود. موارد دیگری مانند روش فعالیت شرکت، هدف مالی، روش حسابداری شرکت و دیگر گزارش ها باید ضمیمه این صورت مالی شوند.
کلام آخر
تجزیه و تحلیل صورتهای مالی در راستای اطلاع از وضعیت مالی و سلامت کلی یک شرکت انجام می شود. در این راستا باید حسابدار باید با انواع صورت های مالی مانند ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت سود و زیان جامع و صورت گردش وجوه نقد نیز آشنا شود. می توان گفت که علاوه بر مدیران و سرمایه گذاران، حسابداران نیز باید با این روند آشنا باشند تا بتوانند عملکرد شرکت را نسبت به خود و یا در مقایسه با دیگر شرکت های رقیب بسنجند.