مالیات مکسوره چیست؟

مالیات مکسوره چیست؟

اگر شما در یک شرکت در واحد حسابداری مشغول هستید حتما با بحث های مالیاتی تعامل دارید. یکی از مالیات ها که برای مدیران و سرمایه گذاران بسیار مهم است مالیات مکسوره (تکلیفی) نام دارد. در این مطلب سعی داریم به شرح این که  مالیات مسکوره چیست بپردازیم پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.

پس قبل از اینکه مالیات مکسوره را توضیح دهیم باید بدانیم که مالیات یعنی پرداخت بخشی از درآمد جامعه و یا سود کسب شده از کسب و کار به دولت برای رفاه بهتر و ایجاد امکانات بهتر از طرف دولت به خاطر داشتن یک جامعه پر درآمد و اداره هزینه های اداره کردن کشور.

حال یکی از انواع مختلف مالیات، مالیات مکسوره است. این مالیات بخشی از قیمت کالا یا خدمات گفته می شود که طرف پرداخت کننده مبلغ این مالیات را از قیمت کل کسر کرده و به حساب اداره مالیاتی واریز می کند. یکی از خدمات مالیاتی که توسط سازمان ها و شرکت ها پرداخت می شود و تکلیفی برای آن شرکت ها می باشد مالیات مکسوره است که زیر مجموعه مالیات بر درآمد است و بخشی از خدمات حسابداری است.

به طور مثال وقتی یک ملک توسط صاحب ملک به عنوان اجاره به شخصی دیگر اجاره داده می شود، شخص مستاجر باید قبل از پرداخت مبلغ اجاره به صاحب خانه مالیات اجاره را حساب نموده و به سازمان مالیاتی کشور واریز نماید.

چه کسی مسئول پرداخت مالیات مکسوره است؟

طبق قانون مالیاتی، شخص پرداخت کننده وجه باید مالیات مکسوره را پرداخت کند. این مبلغی است که افراد حق یقی یا حقوقی هنگام پرداخت مبلغ صورت حساب می بایست از اصل مبلغ صورت حساب کم کرده و به اسم صاحب صورت حساب به امور مالیاتی کشور پرداخت کند.

مالیات مکسوره چیست؟

انواع مالیات مکسوره شامل موارد زیر می باشد:

 

آشنایی با انواع مالیات مکسوره همیشه برای یک حسابدار واجب است که شامل:

  • قرارداد مضاربه
  • مالیات حق الوکاله
  • مالیات بر حقوق
  • نقل و انتقال سهام
  • قرارداد با بیمه
  • مالیات اجاره ملک به اشخاص حقوقی
  • حق الزحمه پزشکان در مراکز درمانی

نحوه محاسبه مالیات مکسوره:

در اصل محاسبه واحدی برای مالیات مکسوره وجود ندارد و محاسبه هر یک از مالیات ها با توجه به قانون مالیاتی مربوطه است.

قرارداد مضاربه:

مضاربه قراردادی است که در آن متعاملین سرمایه می دهد با توجه به اینکه طرف دیگر با آن تجارت کرده و در سود آن شریک باشند. در اصل صاحب سرمایه، مالک و عامل مضاربه گفته می شود .

یعنی به طور ساده باید گفت مضاربه قراردادی است که بین دو شخص بسته می شود تا به طور مشترک با هم کاری را انجام دهند و طرف سرمایه گذار، مالک و طرف دیگر، مضارب است که وظیفه انجام کار بر عهده اوست و با توجه به قرارداد بین آن ها سود هم تقسیم می شود.

مالیات حق الوکاله:

وقتی که پرونده ها به حل اختلاف فرستاده می شوند اشخاص باید یا خودشان یا وکیلشان برای دفاع در آنجا باشند. در این میان بعضی ها از وکلا کمک می گیرند وکلا هم مبلغی به عنوان حق الوکاله از موکلان خود دریافت می نمایند، این مبلغ با تعرفه معینی مشخص می گردد.

در صورت کمک از وکیل دادگستری می بایست حق تمبر را باطل کند و مالیات مربوطه را بپردازد و طبق قانون مالیات کشور، وکلا باید در وکالت نامه خود حق الوکاله را قید کند و پنج درصد آن را برای مالیات بر روی تمبر ابطال کند.

مالیات بر حقوق:

مالیات بر حقوق جزء مالیات های مستقیم بر حساب می آید و نسبت به درآمد شخص تعیین می گردد. بر اساس ماده یک قانون مالیاتی مستقیم همه افراد حقوقی و حقیقی که در کشور فعالیت خدماتی و اقتصادی و … را دارند، مشمول پرداخت مالیات می باشند.

مالیات بر حقوق جزء مالیات های مکسوره (تکلیفی) هستند. بدین گونه در سازمان ها و شرکت ها مشخش شدن مبلغ و پرداخت مالیات حقوق کارگران و پرسنل بر عهده کارفرما است. واحد مالی با توجه به قانون موجود میزان مالیات حقوق کارگران و پرسنل را حساب کرده و در زمان مشخص شده کارفرما آن را به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز می کند.

مالیات اجاره ملک به اشخاص حقوقی:

درآمد املاکی که به اجاره گذاشته می شود مشمول مالیات می گردد. از کل مال الاجاره چه نقدی باشد چه غیر نقدی، بعد از کم کردن بیست و پنج درصد برای استهلاک و هزینه ها و تعهدات مالک در مورد اجاره، وزارتخانه ها، شرکت های دولتی و موسسات که قسمتی یا تمام بودجه آن ها توسط دولت تامین می گردد .

مثل نهاد انقلاب اسلامی و شهرداری ها و موسسات وابسطه به آن مکلفند مالیات مال الاجاره ها را پرداخت کنند و قبل از پایان ماه بعد به اداره امور مالیاتی پرداخت کنند و رسید را به موجر تحویل دهند.

مالیات مکسوره چیست؟

حق الزحمه پزشکان در مراکز درمانی:

پزشکان معمولا از سه طریق درآمد کسب می کنند.

1- در مراکز درمانی مثل درمانگاه، بیمارستان و مراکز دیگر استخدام می شوند

2- داشتن مطب شخصی

3- همکاری با مراکز درمانی

اگر یک پزشک در استخدام مراکز درمانی باشد مثل ارتباط کارفرما و کارگران، مالیات بر حقوق محاسبه می گردد. اگر او مطب شخصی داشته باشد، مالیات بر درآمد او مثل مالیات اشخاص حقیقی تعیین می شود.

وقتی یک پزشک در استخدام مراکز درمانی نباشد طبق قرارداد هایی از قبیل انجام عمل جراحی با آن مراکز کار می کند و حقوق دریافت می کند آن مراکز درمانی وظیفه دارند قبل از پرداخت حقوق پزشک، مالیات تکلیفی حقوق او را محاسبه و به حساب سازمان مالیاتی واریز نمایند.

 

 

 

 

 

 

 

به این مقاله امتیاز دهید post
دیدگاه‌ها ۰