هرآنچه که باید از ورشکستگی بدانید؛ انواع، نحوه اعلام و حکم ورشکستگی

هرآنچه که باید از ورشکستگی بدانید؛ انواع، نحوه اعلام و حکم ورشکستگی

حکم ورشکستگی یکی از مواردی است که در خصوص اعلام ورشکستگی از آن نام برده می شود. در این رابطه مواردی مانند نمونه حکم ورشکستگی، شرایط صدور حکم ورشکستگی، مدارک مورد نیاز برای اعلام ورشکستگی و آثار حکم ورشکستگی نسبت به طلبکاران، ممکن است مطرح شوند.

یکی از اصلی ترین بخش های اقتصادی هر کشور، تجارت آن است. ما ورشکستگی را به معنای شکست در تجارت می دانیم. عوامل زیادی در ورشکستگی تاثیرگذار هستند که از میان آنها می توان به تحولات بازار و اشتباهات تاجر در تجارت اشاره کرد. نمی توان گفت که ورشکستگی نقطه پایانی برای کار تجار محسوب می شود؛ چراکه در این خصوص قوانینی وجود دارد که تا حدی می تواند برای کاهش بار روی دوش تجار ورشکسته تاثیرگذار باشد.

همانطور که می دانید امروزه شرکت ها برای انجام امور مالی از انواع نرم افزار حسابداری مانند نرم افزار سپیدار استفاده می کنند. استفاده از این سیستم های حسابداری می تواند در حد زیادی بر کنترل مسائل مالی تاثیرگذار باشد. در نتیجه تجار و صاحبان مشاغل می توانند از این طریق به اشتباهات خود پی ببرند و به منظور اصلاح آنها اقدام کنند و به همین دلیل کمتر با مشکلاتی مانند ورشکستگی مواجه شوند.

تعریف ورشکستگی

قبل از اینکه در خصوص انواع ورشکستگی، نحوه اعلام و حکم آن صحبت کنیم، باید یک تعریف دقیق از آن ارائه دهیم. ورشکستگی به طور مستقیم اشاره دارد به اینکه فرد توانایی در پرداخت بدهی هایش ندارد. این بدین معنی نیست که فرد دیگر سرمایه ای ندارد یا دارایی هایش به اتمام رسیده است! همانطور که ذکر شد یک شرکت می تواند از طریق نرم افزار حسابداری مواردی مانند بدهی را حساب کند و در نتیجه برای پرداخت آن برنامه ریزی داشته باشد.

در صورتی که بدهی از دارایی شرکت بیشتر باشد و با آن همخوانی نداشته باشد، شرکت به عنوان ورشکسته شناخته می شود. ورشکستگی با مواردی مانند حکم ورشکستگی و یا اعلام آن همراه است. در ادامه به انواع ورشکستگی خواهیم پرداخت.

تعریف ورشکستگی

انواع ورشکستگی کدامند؟

به منظور آشنایی با مواردی مانند حکم ورشکستگی باید با انواع آن نیز آشنا شویم. آشنایی با انواع آن می تواند به ما در درک بهتر این موضوع کمک کند. انواع ورشکستگی هر کدام دارای شرایط و ویژگی های مختص به خود هستند که آنها را از دیگر موارد متمایز می کند.

1- ورشکستگی عادی

یکی از انواع ورشکستگی عادی نام دارد که ناشی از عوامل خارجی می باشد. این عوامل از توان فرد یا شرکت خارج هستند. عواملی مانند تحریم، نوسانات قیمت در بازار و یا بروز حوادث می توانند موجب شوند که فرد توان پرداخت بدهی را نداشته باشد. در این خصوص حکم ورشکستگی ارائه می شود.

همانطور که می دانید شرکت ها در اداره ثبت شرکت به ثبت رسیده اند و به همین دلیل باید ورشکستگی شرکت اعلام شود. تاجر یا حسابداری شرکت باید در مدت زمان سه روز از اعلام ورشکستگی به دفاتر عمومی دادگاه مراجعه نماید. در این صورت باید مدارکی مانند دفاتر تجاری و صورتحساب دارایی شرکت ارائه شوند. به منظور حمایت از شرکت های ورشکسته قانون مواردی را در نظر گرفته است که بار ورشکستگی را سبک تر می کند.

2- ورشکستگی ناشی از اشتباه

گاهی اوقات اشتباهات تاجر می توانند موجب ورشکستگی شوند. این اشتباهات محاسباتی می توانند تاثیر زیادی در سرنوشت شرکت داشته باشند. به این مورد، ورشکستگی به تقصیر گفته می شود. به این معنی که یک خطای غیر عمد از طرف تاجر موجب شده است که این اتفاق رخ دهد. مواردی مانند عدم داشتن دفاتر تجاری، صورت مالی مبهم و یا قبول تعهدی فراتر از توان مالی در این اتفاق دخیل هستند. در نتیجه فردی که از این طریق دچار ورشکستگی شده است باید حکم ورشکستگی داشته باشد.

3- ورشکستگی با تقلب!

جلوه دادن شواهد به گونه ای که طلبکاران تصور کنند که شرکت ورشکسته شده است، ورشکستگی به تقلب نام دارد. این افراد عملا با این کار جرم مرتکب شده اند و مجرم محسوب می شوند. برخی از اموری که در این راستا انجام می شوند عبارتند از:

  • گم کردن دفاتر حسابداری
  • پنهان کردن دارایی های شرکت
  • معاوضه یا معامله صوری در خصوص انتقال دارایی به دیگران!
  • با استفاده از سند جعلی خود را مدیون یا مقروض کردن

هر کدام از این موارد می توانند مصداق بارز جرم محسوب شوند. به همین دلیل حکم ورشکستگی این افراد با اعمال مجازات همراه است. معمولا بین 1 تا 5 سال حبس برای چنین جرمی در نظر گرفته شده‌است. بسیاری از افراد در این مورد سعی می کنند اینگونه نشان دهند که میزان بدهی هایشان بیشتر از مبالغ واقعی خود است و از این طریق سعی می کنند که از قوانین به نفع خود استفاده کنند.

روش اعلام ورشکستگی

با توجه به اینکه این مطلب در خصوص اعلام و حکم ورشکستگی است، در این بخش به شرح روش های اعلام ورشکستگی خواهیم پرداخت. باید گفت که اعلام ورشکستگی و صدور حکم آن تنها با مراجعه به دادگاه انجام می شود. به منظور اثبات ورشکستگی نیز باید دادگاه حکم ورشکستگی را صادر کند.

به همین دلیل شرکت باید بعد از اینکه نسبت به محاسبه بدهی ها و دارایی ها اقدام کرد، نتیجه و اسناد مربوطه را به دادگاه عمومی محل سکونتش ارائه دهد. افراد دیگری مانند طلبکاران و دادستان نیز می توانند در خصوص اعلام ورشکستگی اقدام کنند.

صدور حکم ورشکستگی

صدور حکم ورشکستگی همانطور که ذکر شد تنها از طریق دادگاه قابل انجام است. بعد از آن تاجر یا شرکت به عنوان ورشکسته در نظر گرفته‌می شود. در این راستا امکان مدیریت مال منقول و غیر منقول وی محدود خواهدشد. به این معنی که وی حقی در دخالت در اموالش ندارد. ورشکستگی دارای آثاری است که عبارتند از:

  • از بین رفتن اعتبار شرکت
  • از بین رفتن حقوق سیاسی و اجتماعی فرد یا شرکت
  • عدم امکان مداخله در اموال شخصی
  • ابطال معاملات فرد ورشکسته
  • از بین رفتن حق تعقیب انفرادی بستانکاران

صدور حکم ورشکستگی

کلام آخر

ما در این مقاله به مواردی مانند ورشکستگی، اعلام آن و حکم ورشکستگی پرداختیم. زمانی که میزان بدهی ها به قدری بالا می رود که دیگر دارایی ها شرکت جوابگوی آنها نیست، فرد یا شرکت عملا ورشکسته می شود. به همین دلیل باید این موضوع را به دادگاه اطلاع دهد تا برای وی حکم ورشکستگی صادر شود. در این صورت وی دیگر اجازه ندارد در اموال و دارایی هایش دخل و تصرف کند.

4/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰