تفاوت حسابداری دستی و رایانه ای
در این مقاله سعی داریم تفاوت حسابداری دستی و رایانه ای را شرح دهیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید. صاحبان مشاغل برای اینکه بتوانند اطلاعات مالی شرکت یا سازمان خود را مدیریت کنند از حسابداری بهره می برند.
آن ها که صاحبان مشاغل هستند برای گزارش و تجزیه و تحلیل اطلاعات و ثبت اطلاعات مالی خود و سازمان و شرکت از حسابداری استفاده می کنند. آن ها بعد از جمع آوری اطلاعات مالی از معاملات و تجارت خود این اطلاعات را در مجلات و دفتر کل جمع آوری می کنند.
از گذشته حسابداری یک فرآیند دستی بوده که برای اطلاعات مالی از اسناد کاغذی استفاده میشده اما امروزه در کسب و کار، پیشرفت های مهمی در مورد مدیریت مالی و نرم افزارهای مختلف ایجاد شده است.
در یک سازمان که به صورت یک مجموعه می باشد اهداف مشخصی را دنبال می کنند. در گذشته باید برای شغل حسابداری از کسانی استفاده می کردیم که آشنایی و مهارت لازم را داشتند یعنی باید مهارت های خوب و کاملی در رابطه با سیستم های کامپیوتری نیز در ذهن خود داشته باشند.
هر شخصی نسبت به آموزش و مهارت هایی که در این رابطه دارد می تواند در حسابداری موفق شود.
خیلی از حسابداران برای هدف های سازمان در کلاس های آموزش حسابداری شرکت می کنند چون برای فرآیند حسابداری می بایست اطلاعات و داده های به شکل امروزی در اختیار حسابداران قرار بگیرد بنابراین با استفاده از داده ها و اطلاعات مورد نیاز در این زمینه، تجزیه و تحلیل صورت می گیرد چون برای انجام دادن حسابداری، اول باید به بررسی و تجزیه و تحلیل داده ها پرداخت.
تفاوت حسابداری دستی و رایانه ای:
با کسب اطلاعات کامل در مورد حسابداری اول باید داده های مهم و اصلی یک سازمان و یا شرکت را دنبال کنیم البته این داده ها و اطلاعات مهم باید توسط سیستم پردازش شوند چون این پردازش بر روی اطلاعات و داده ها وارد می شوند و در سیستم انجام می پذیرند تا یک خروجی خوب بدست آورند.
در واقع می توان گفت پردازش، اطلاعات و داده های موجود را از یک شکل به شکل دیگر تبدیل می کند. در کل با جمع آوری اطلاعات به کمک این سیستم، می توان به راحتی خیلی از گزارشات نوشته شده و سند دار را به شکل مطلوب بدست آورد.
سیستم حسابداری از نظر ساختار به چند دسته تقسیم می شوند:
حسابداری دستی، حسابداری نیمه دستی، حسابداری رایانه ای
درباره حسابداری دستی می توان گفت که این سیستم یک رویداد مالی را متشکل می کند. رویداد مالی بر روی کاغذ بدست اشخاص متخصص در این امر مکتوب می شوند.
پس باید گفت رویدادهای مالی فقط بر روی کاغذ نوشته می شدند که پس از آمدن سیستم رایانه ای، همه مستندات به شکل دستی وارد سیستم می شدند. برای این امر باید از افرادی که با رایانه آشنایی کامل داشتند بهره می بردند.
خیلی از حسابداران در این ایام با سیستم رایانه ای و نرم افزار های آن کاملا آشنایی دارند یعنی یک حسابدار باید بتواند به طور مکتوب، دستی و رایانه ای همه اطلاعات را در دست داشته باشد. قسمتی از کار حسابداری به کمک همین روش (دستی) و بخشی دیگر (سیستمی) می باشد.
به هر حال برای سیستم حسابداری مکانیزه، این توانایی وجود دارد و در هر دو حالت فرآیند حسابداری به صورت دستی و سیستمی انجام می گردد.
اهمیت تبدیل حسابداری دستی به رایانه ای:
1- دقت:
چون حسابداری دستی خسته کننده است و حسابداران را مجبور می کند تا وقت زیادی را صرف ریاضی کنند و باعث اشتباهاتی مثل جا به جا شدن اعداد و یا درست وارد نشدن اطلاعات بشوند، این سیستم حسابداری به آن ها کمک می کند تا با درست کردن گزارش های مالی دقیق، اطلاعات زیادی را نسبت به قبل پردازش کنند.
2- سرعت:
مهم ترین دلیل استفاده از سیستم های کامپیوتری نسبت به سیستم های دستی، سرعت می باشد چون در این نرم افزار های حسابداری داده ها را پردازش و گزارشات را در کوتاه ترین زمان نسبت به سیستم های دستی ایجاد می کند.
3- اتوماسیون:
با توجه به اینکه باید همه اطلاعات در ستون ها و به صورت دقیق درج شود و بتوان آن را دوباره بررسی کرد، با استفاده از سیستم رایانه ای این موارد و سوابق کار به صورت خودکار بررسی و بروز رسانی می شود و خطا ها به کمترین حد خود می رسد و کارایی بیشتر می گردد.
4- گزارش نویسی:
در سیستم دستی یافتن اطلاعات هر کتاب و استفاده از آن در یک گزارش زمان زیادی می برد چون ما باید داده ها را جمع آوری و در یک گزارش به خصوص تهیه کنیم و این امر خسته کننده خواهد بود اما در حسابداری رایانه ای این امکان وجود دارد که داده ها را سریع فراهم کنیم و با سیستم رایانه ای در یک زمان مشخص جمع آوری و تهیه کنیم.
5- تجاری بودن:
چون حسابداری به تنهایی یک فعالیت جداگانه نیست و به همین علت با فرایند های تجاری همچون خرید و فروش، بانک داری، خرید، مالیات در ارتباط است و این تراکنش ها در فرآیند های مختلف تاثیرگذار هستند باید آن ها را در چند جا ثبت کنند تا مطمئن باشند در دفاتر مربوطه قرار گرفته اند ولی در حسابداری رایانه ای با دادن یک نمونه از ورود داده ها همه فرایند ها به صورت منظم مراقبت می گردد.