ضرایب مالیاتی چیست؟
ضرایب مالیاتی چیست و چگونه محاسبه می شوند، سوالی است که ما در این مقاله به آن پاسخ خواهیم داد. در این خصوص ممکن است مواردی مانند جدول ضرایب مالیاتی، ضریب مالیات مشاغل و ضرایب مالیاتی اینتاکد نیز مطرح شوند.
قرائن و ضرایب مالیاتی در حوزه تعیین مالیات بر درآمد به کار می روند. سازمان امور مالیاتی مسئول تعیین این ضرایب است و سالانه آن را به مودیان ابلاغ می کند. جداول این ضرایب سالانه تدوین می شوند و بر اساس آن باید مالیات بر درآمد محاسبه شود.
حسابدار باید بر اساس جدول ضرایب مالیاتی، محاسبات مربوط مالیات بر درآمد را انجام دهد. در این خصوص امروزه پیشرفت های زیادی شده است و بدین منظور اغلب از نرم افزار حسابداری مانند نرم افزار سپیدار استفاده می شود. نرم افزار حسابداری می تواند در افزایش سرعت و دقت محاسبه قرائن و ضرایب مالیاتی نقش مهمی ایفا کند.
ضرایب مالیاتی چیست؟
اینکه ضرایب مالیاتی چیست و چگونه باید به سازمان امور مالیاتی ارائه شوند، در این مطلب ذکر خواهد شد. به جداولی که شامل اعداد و ارقام مالیاتی است و توسط سازمان امور مالیاتی کشور تدوین می شود، ضرایب مالیاتی گفته می شود که می توان توسط آن میزان مالیات بر درآمد مودی را مشخص کرد. با استفاده از این جداول می توان به صورت مستقیم میزان مالیات بر درآمد را تعیین کرد.
حسابداران در شرکت های بزرگ و کوچک از این طریق می توانند میزان مالیات پرداختی خود را محاسبه کنند. بر طبق این اسناد و بر اساس ماده 152 قانون مالیات های مستقیم، میزان مالیات بر درآمد مودی تعیین می شود.
ضرایب مالیالی در بردارنده اعداد و ارقام مشخصی هستند. با استفاده از آنها باید روی درآمد و هزینه ها تحلیل و محاسباتی انجام شود. حاصل این محاسبات به صورت درصد عنوان می شود. برای اینکه درآمدی که مشمول مالیات است از طریق علی الراس به دست آید، ضریب مالیاتی باید ضرب در قرینه مالیاتی شود.
قرائن مالیاتی شامل چه مواردی هستند؟
بازرسان سازمان امور مالیاتی بر طبق قرائن و شواهد، از مودیان مطالباتی دارند. این قرائن و شواهد شامل موارد زیر می باشد:
- قرائن خرید سالانه
- قرائن فروش سالانه
- قرائن درآمد نا ویژه
- مقدار تولید در کارخانه ها
- ارزش و میزان حق واگذاری محل کسب و کار
- تمامی مبالغی که برای حق الزحمه، حق التحریر و …
- عوامل مختلف با نظر کمیسیون تعیین ضریب
با توجه به اینکه در بخش ضرایب مالیاتی چیست به این اشاره شد که این اصطلاح اشاره به اعداد و ارقام دارد، این قرائن که همان شواهد و مستندات هستند توسط بازرسان درخواست می شوند و باید در اختیار این افراد قرار بگیرند تا به سازمان امور مالیاتی ارائه شوند.
خرید سالانه و فروش سالانه از دو قرائن اصلی هستند که به عنوان مدارک ضرایب مالیاتی در نظر گرفته می شوند. به همین دلیل ما در این بخش به این دو اشاره مختصری خواهیم کرد. با توجه به اینکه با تعریف اینکه ضرایب مالیاتی چیست آشنا شدیم باید قرائن آن را نیز بشناسیم.
1- خرید سالانه
همانطور که گفته شد یکی از قرائن مالیاتی که در حقیقت از مستندات ضرایب مالیاتی است، خرید سالانه می باشد. مدارک و مستندات در این خصوص باید در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار بگیرد. به عنوان مثال مواد اولیه ای که به منظور تولید محصول استفاده شده است به همراه تجهیزات و ماشین آلات جزو خرید سالانه محسوب می شوند. در اختیار داشتن تمامی این مدارک اهمیت زیادی برای مودی مالیاتی دارد؛ زیرا در زمان مقرر باید به بازرسان تحویل داده شوند.
2- فروش سالانه
از دیگر قرائن مالیاتی که اهمیت زیادی برای محاسبه ضرایب مالیاتی دارد، فروش سالانه می باشد. هر نوع فروش محصول یا خدمات جزء این دسته قرار دارد و باید مدارک آن در اختیار بازرسان قرار بگیرد. می توان گفت که مالیات پرداختی بر طبق میزان فروش سالانه تعیین می شود. به همین دلیل این نوع قرائن اهمیت زیادی برای تعیین میزان مالیات بر درآمد مودی دارند.
شیوه تعیین ضرایب مالیاتی به چه صورت است؟
جالب است بدانید ضرایب مالیاتی بر اساس نظر اداره امور مالیاتی، اجلاس برگذار شده در بانک مرکزی، سازمان نظام پزشکی، شورای اصناف مختلف و رای نمایندگان با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی تعیین می شوند! حضور نمایندگان دو ارگان امور مالیاتی و بانک مرکزی به منظور رسمیت پیدا کردن ضرایب و قرائن مالیاتی الزامی می باشد. ضرایب مالیاتی در طی این جلسات به صورت رسمی به اشخاص حقیقی و حقوقی اعلام می گردد.
آیا برای تمامی مشاغل ضرایب مالیاتی تعیین می شود؟
بر اساس ابلاغیه سازمان امور مالیاتی نام برخی از شغل ها در لیست ضرایب مالیاتی نیست! شاید تصور کنید که برای این شغل ها از ضرایب مالیاتی استفاده نمی شود؛ اما باید گفت که در هنگام تعیین ضرایب مالیاتی باید شغل های مشابه را انتخاب کرد تا میزان مالیات بر درآمد مشخص شود.
روش تعیین ضرایب مالیاتی
ما در این مطلب به اینکه ضرایب مالیاتی چیست پرداختیم، حال قصد داریم به روش تعیین این ضرایب بپردازیم. همانطور که در بالا نیز اشاره شد برای تعیین ضرایب مالیاتی یک فرمول مشخص وجود دارد. بدین منظور توسط علی الراس دو مورد قرائن مالیاتی و ضرایب مالیاتی در یکدیگر ضرب گردند:
فرمول درآمد مشمول مالیات : قرائن مالیاتی * ضرایب مالیاتی
باید به این نکته توجه شود که در این فرمول ضرایب تشخیص درآمد مالیاتی شامل دو دسته هستند که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد:
- اشخاص حقیقی و حقوقی که در حال خرید و فروش کالا هستند و با کسب و کار خود تولید اشتغال می کنند.
- اشخاص حقیقی و حقوقی که خدمات ارائه می دهند.
کلام آخر
ضرایب مالیاتی چیست عنوانی است که در این مطلب به آن پرداختیم. سازمان امور مالیاتی برای محاسبه دقیق مالیات بر درآمد از ضرایب مالیاتی که شامل اعداد و ارقام هستند، استفاده می کند. در این خصوص باید به قرائن مالیاتی مانند خرید سالانه و فروش سالانه توجه شود. فروش سالانه می تواند میزان مالیات پرداختی را مشخص کند.
ممکن است برخی از شغل ها در ابلاغیه سازمان امور مالیاتی ذکر نشوند. در این صورت باید با انتخاب شغل های مشابه، ضرایب مالیاتی بر طبق جدول محاسبه شوند. در این خصوص نرم افزارهای حسابداری نقش بسیار تعیین کننده ای دارند.