از قانون مالیات های مستقیم چه میدانید؟
از قانون مالیات های مستقیم چه میدانید؟ چگونه می توان به قانون های مالیات مستقیم تسلط پیدا کرد؟ در ادامه ی این مطلب به طور کامل به بحث در مورد قانون جدید مالیات و تسلط بر آن می پردازیم.
حتما تاکنون برایتان پیش آمده که مالیات پرداخت کرده باشید. مالیات بخشی از سود اقتصادی از هر کشور است که صرف دولت می شود و به دولت پرداخت می شود. در واقع قانون در مالیات های مستقیم کمک می کند تا حق و حقوق کسی ضایع نشود . در واقع مالیات مستقیم بر درآمد افراد است که به دولت متعلق است.
به طور کلی مالیات مستقیم، از درآمد شخص حقیقی یا شرکت ها با استناد به قانون دریافت می شود و متمایز از مالیاتی است که برای مصرف کالا ها و خدمات که جزو مالیات غیر مستقیم هستند، وضع می شود. در واقع مالیات مستقیم، مبلغی واجب است که شامل افراد، ثروتمندان، موسسات و غیره می شود. تمامی مالکان حقیقی و حقوقی در ایران، شامل مالیات مستقیم می شوند. جالب است بدانید که تمامی افراد حقیقی و حقوقی که ایرانی هستند و در ایران درآمد دارند، حتی اگر در خارج از ایران هم باشند، مشمول مالیات می شوند و باید مالیات بر درآمد را پرداخت نمایند. بنابراین ایرانیانی که حتی مقیم خارج از کشور هم هستند مشمول پرداخت مالیات هستند.
شرکت حساب بین خدمات مالیاتی و حسابداری را با توجه به نیاز بازار کار حسابداری و درخواست کارفرمایان ارائه می دهد و با ارائه خدمات مشاوره مالی و مالیاتی، اصول حسابداری را برای کارفرمایان و حسابداران بیان می کند و به آن ها در جهت رسیدن به اهدافی بزرگ تر و رسیدن به پیشرفت شغلی کمک می نماید.
قانون مالیات مستقیم در یک نگاه
اولین نکته ای که در مورد قانون مالیات های مستقیم باید دانست این است که این نوع مالیات ها توسط یک شخص پرداخت می شود. اما دو تا زیر مجموعه برای قانون مالیات های مستقیم در نظر گرفته شده است. زیر مجموعه اول مالیات بر دارایی می باشد و زیر شاخه دوم مربوط به مالیات بر آمد است. پس مبحث مالیات دارایی و درآمد با هم متفاوت است و این موضوع گام اولیه قانون مالیات های مستقیم محسوب می شود.
مالیات بر درآمد مبنای اصلی محاسبه مالیات بر میزان درآمد افراد است. منظور از افراد همان اشخاص حقیقی یا حقوقی است که به طور کلی در قانون مالیات های مستقیم بیشترین تمرکز روی همین نوع از مالیات است. چون برای اکثر اشخاص جامعه در نظر گرفته می شود. در واقع دو روش برای اخذ این سبک از مالیات وجود دارد که توسط جدیدترین قانون مالیات های مستقیم، به تایید رسیده است.
روش اول فرض کنید شما از چند طریق اقدام به درآمدزایی می کنید. در این بخش، مالیات برای هر کدوم از درآمدهای شما به شکل جداگانه محاسبه می شود. البته در این روش دوره زمانی هم حائز اهمیت است. |
روش دوم در این روش معمولاً مجموع درآمدها محاسبه می شود و در نهایت بر اساس مجموع درآمد، میزان مالیات مشخص می شود. |
تفاوت دو روش بالا در این است که در روش اول، هر شغل ممکن است از نظر نرخ مالیات تفاوت هایی باهم داشته باشد اما در روش دوم بر اساس نرخ یکسان، محاسبه مالیاتی صورت می گیرد. |
قانون مالیات های مستقیم ماده 2
ماده دو قانون مالیات های مستقیم به گروه هایی اشاره می شود که شامل پرداخت مالیات مستقیم نمی شوند. وزارتخانه ها و موسسه های دولتی اولین گروهی هستند که نیازی به پرداخت مالیات مستقیم ندارند مثلا تعدادی ارگان ها و دستگاه ها در کشور فعالیت می کنند که بودجه آن ها از دولت تامین می شود و این گروه جزو گروه هایی است که شامل قانون مالیات های مستقیم نمی شود. معمولاً در سال های اخیر تا به امروز، شهرداری ها هم معاف از مالیات مستقیم هستند و در نهایت نهادهای انقلاب اسلامی هم در این راستا با داشتن مجوز معافیت از سوی رهبر می توانند معاف از مالیات باشند.
شرکت هایی در کشور فعالیت می کنند که بخشی از سرمایه شان متعلق به قانون مالیات های مستقیم ماده دو است و سهم درآمد همان بخش شامل مالیات مستقیم نمی شود. همچنین برخی فعالیت های اقتصادی در زمینه های صنعتی و معدنی و تجاری صورت می گیرد که به شکلی خصوصی محسوب می شود و بر ماده 105 قانون مالیات های مستقیم تاکید دارد که این گروه باید اقدام به پرداخت مالیات کنند.
ماده 86 از قانون مالیات های مستقیم
ماده 86 قانون مالیات های مستقیم، به شکل دیگری به این قانون پرداخته است. در این ماده افرادی که مسئول پرداخت حقوق هستند، در زمان پرداخت برای هر کارمند باید مالیات مربوطه را محاسبه نمایند. سپس نیاز است که مبلغ مورد نظر تا پایان ماه بعد کسر شود و در نهایت فهرستی از نام آدرس افرادی که حقوق دریافت می کنند تنظیم و تضمین شود. این فهرست در نهایت به اداره امور مالیاتی ارائه می شود. در ماده 86 قانون مالیات های مستقیم اینطور مشخص شده که برای ماه های بعد نیاز به فهرست جدید نیست و فقط باید تغییرات مربوطه صورت گیرد.
در این شرایط یک سری تبصره ها وجود دارد مثلاً در یک شرکت و یا هر ارگان دیگری، گروهی از اشخاص حقیقی وجود دارند که بخش اصلی کارکنان آن شرکت محسوب نمی شوند یعنی شامل کسورات بازنشستگی و بیمه نمی باشند. این افراد در شرایط خاص به عنوان شخصی که حق پژوهش دریافت کرده و یا حق حضور در جلسات را دارد شناخته می شود. قانون مالیات های مستقیم برای این گروه، نرخ مالیات 10 درصد را در نظر گرفته و در ماده 84 قانون مالیات های مستقیم هم به طور دقیق به آن اشاره شده است.
در بعضی از اداره ها برای بعضی از پرسنل ها حق مشاوره در نظر گرفته می شود. این گروه از پرسنل، شامل قانون مالیات 10 درصد می شوند.
کارفرما در چنین شرایطی، مجددا باید مشخصات مربوط به افراد را در فرم مخصوص تکمیل نماید و به اداره امور مالیاتی تسلیم کند. همچنین اگر سهل انگاری در این زمینه صورت بگیرد جرائم مالیاتی صورت می پذیرد.
جدیدترین آیین نامه ماده 95 قانون مالیات های مستقیم
در گذشته، ماده 95 قانون مالیات های مستقیم با یکسری بندهای خاص همراه بود اما جدیدترین قانون در مورد این ماده این است که شرایط متفاوتی به نسبت گذشته دارد و صاحبان مشاغل باید اسناد و مدارک و همینطور دفاتر شغلی مورد نظر را بر اساس ضوابط خاص تنظیم کنند و در نهایت نیاز به تنظیم قانون تجارت در دفاتر وجود دارد. این روند برای تشخیص درآمدهایی که شامل مالیات و اظهارنامه های مالیاتی هستند در نظر گرفته می شود.
آیین نامه اجرایی در مورد نوع دفاتر، اسناد و مدارک و همینطور سیستم نگهداری آنها وجود دارد یعنی مکانیزه بودن و یا نگهداری دستی بر اساس نوع و حجم فعالیت سنجیده می شود. همچنین نحوه ارائه آنها هم برای رسیدگی و تشخیص درآمد، ارزیابی می شود. در نهایت 6 ماه از تاریخ اجرایی از سوی سازمان مالیاتی مورد بررسی قرار می گیرد و وزیر امور اقتصادی و دارایی باید آن را تصویب نماید.
ماده 100 قانون مالیات مستقیم
ماده 100 قانون مالیات های مستقیم، نگاه دیگری به مساله مالیات دارد. در این ماده اینطور گفته شده که مودیان وظیفه دارند اظهارنامه مالیاتی در خصوص فعالیت های شغلی خودشان را در طول یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل، جداگانه تهیه نمایند. این اظهارنامه باید تا آخر خرداد سال بعد، تدوین و تنظیم اداره امور مالیاتی شود در نهایت نرخ مالیات بر اساس ماده 131 قانون مالیات های مستقیم پرداخت می شود.
این ماده با اصلاحیه و تبصره همراه است. در واقع سازمان امور مالیاتی کشور این امکان را برای برخی از مشاغل و گروه ها در نظر گرفته است و سطح میزان فروش کالا را محاسبه کرده و یا خدمات سالانه را مورد ارزیابی قرار می دهد. در این صورت اگر قانون نرخ 10 درصد مالیات را تصویب کرد، گروه و مشاغل مذکور می توانند معاف از نگهداری اسناد و مدارک شوند. مالیات برای این گروه به شکل مقطوع، مشخص و وصول می شود مثلاً اگر مودی کمتر از یک سال فعالیت کاری دارد، میزان مالیات بر اساس مدت اشتغال برای او محاسبه می شود.
ماده 103 قانون مالیات مستقیم
این ماده تمرکز اصلی بر روی وکلای دادگستری و همینطور افرادی که در این محاکم فعالیت می کنند، را دارد. این افراد باید رقم حق الوکاله را در وکالت نامه به طور دقیق قید نمایند. همچنین نیاز است معادل 5 درصد از مبلغ مورد نظر به عنوان پیش پرداخت مالیاتی الصاق شود. البته نرخ حق الوکاله برای موضوعات مختلف با یکدیگر متفاوت است. در دعاوی و اموری که مورد نظر مالی باشد معمولاً 5 درصد از حق الوکاله در تعرفه در نظر گرفته می شود. در صورتی که موضوع وکالت مالی نباشد، تعیین بها الزامی نیست و در صورتی که دعاوی کیفری باشد میزان حق الوکاله از سوی دادگاه مشخص می شود. بنابراین درصد مالیات بر اساس افزایش دستمزد وکیل افزایش پیدا می کند.
چطور می توان تسلط کامل به قانون مالیات های مستقیم داشت؟
قانون مالیات های مستقیم بسیار گسترده است و افرادی که تخصص در زمینه های مباحث مالیاتی ندارند، نمی توانند همه ی بندهای مربوط به قانون مالیات های مستقیم را بدانند. بسیاری از بندها دارای یک سری تبصره های خاص است که قطعاً کمک می کند تا میزان مالیات کمتر شود. معمولا ساختار مالیاتی برای هر صنف به طور دقیق بررسی می شود و مشاوره های مالیاتی از سوی افرادی که تخصص کافی در این زمینه دارند باعث شده تا به راحتی بتوانید موضوع قانون مالیات های مستقیم را دنبال نمایید. نکته ای که وجود دارد این است که گاهی معاملات فصلی ای صورت می گیرد که بر اساس شماره اقتصادی سنجیده می شود.
معمولا مقررات مالیات های مستقیم معمولاً مکلف به تسلیم صورت هستند و جریمه های مورد نظر نیز در قانون مالیات های مستقیم در سال های مختلف با تغییر نرخ همراه بوده است.
آخرین بخشنامه های مالیاتی مبنی بر قانون مالیات های مستقیم، بر امور مالیاتی برای کسب و کارها توسط افراد خبره و کاربلد تاکید دارد و اگر در غیر اینصورت باشد با مشکلات زیادی همراه خواهید بود و در نهایت باعث می شود تا شخص نتواند دقت کافی در برنامه ریزی های خودش را داشته باشد، البته قانون مالیات های مستقیم در این راستا کمک می کند تا موقعیت اجرایی و اصولی کار سنجیده شده و از ضرر های بزرگ جلوگیری به عمل آورد.
کلام آخر
مالیات یکی از هزینه های اجباری است که توسط سازمان دولتی به منظور تامین کلیه ی هزینه های دولت به شخص حقیقی و حقوقی تحمیل می شود. هر گونه فرار از مالیات و یا مقاومت در برابر آن، طیق قانون مجازات هایی را در پی خواهد داشت.
مالیات ها به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم تشکیل شده اند.
اکثریت کشور ها برای تامین نیاز های مالی خود، دارای سیستم مالیاتی هستند. برخی کشور ها، سیستمی با نرخ ثابت مالیات بر درآمد را دارند و در برخی کشور های دیگر، سیستم مالیاتی آن ها به صورت پلکانی است.
از نظر اقتصادی، مالیات باعث می شود تا ثروت از خانوارهایی که دارای کسب و کار هستند به دولت منتقل شود که این کار می تواند سبب رشد و رفاه اقتصادی در کشور شود.