نرخ صفر مالیات چیست؟ صفر تا صد بهره ‌مندی از مالیات با نرخ صفر

نرخ صفر مالیات چیست؟ صفر تا صد بهره ‌مندی از مالیات با نرخ صفر

نرخ صفر مالیات چیست یک سوال پر تکرار است که اغلب با معافیت مالیاتی اشتباه گرفته می شود. در این خصوص ممکن است مواردی مانند مشمولین نرخ صفر مالیاتی، شرایط استفاده از معافیت های مالیاتی و احتساب مالیات با نرخ صفر درصد، معافیت نرخ صفر مالیاتی و اظهار نامه مالیاتی صفر مطرح شوند.

همانطور که می دانید کسب و کار ها باید بر اساس میزان سودی که دارند، نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند. این میزان مالیات باید به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. با توجه به نوع کسب و کار و یا شرایطی که وجود دارد، ممکن است میزان مالیات پرداختی متفاوت باشد. یکی از قوانین مالیاتی که در این خصوص مد نظر است، نرخ صفر مالیات است. این کار در یک بازه زمانی مشخص به منظور حمایت از بخش خصوصی اجرا می شود و با معافیت مالیاتی دارای تفاوت های عمده و اساسی است.

در این سیاست مالیاتی یک بازه زمانی مشخص برای دریافت مالیات تعیین می شود. مثلا به مدت 5 سال یک شرکت در بخش خصوصی از پرداخت مالیات معاف می گردد. این قانون بر طبق قانون مالیات های مستقیم و ماده 132 تعیین شده است و در راستای حمایت و تشویق از بخش خصوصی اجرا می شود.

با اجرای آن افراد و شرکت ها می توانند تنها برای مدت مشخصی از پرداخت مالیات معاف باشند. مزایایی مانند ایجاد اشتغال، جذب سرمایه گذار و تشویق بخش خصوصی برای رشد اقتصادی بهتر با اجرای این نوع قانون به دست می آیند. در حسابداری از نرم افزارهایی برای محاسبه مالیات شرکت استفاده می شود. مثلا نرم افزار سپیدار می تواند در این راستا کاربرد داشته باشد.

نرخ صفر مالیاتی چیست؟

برای اینکه بدانیم نرخ صفر مالیات چیست باید تعریف دقیقی از آن ارائه دهیم. نرخ صفر مالیات یا مالیات با نرخ صفر درواقع یک بازه زمانی است که یک فعال اقتصادی در بخش خصوصی در آن مدت از پرداخت مالیات معاف است.

شاید تصور کنید در این مدت زمان، مودیان نباید مدارک و اظهار نامه مالیاتی خود را به اداره امور مالیاتی ارائه دهند؛ اما باید گفت که مودیان موظف هستند از طریق نرم افزارهای حسابداری مدارک، اسناد و دفاتر خود را به همراه اظهارنامه به اداره مالیات ارائه دهند. در این حالت این سازمان تصمیم می گیرد که مالیات شرکت را با نرخ صفر درصد محاسبه کند.

نرخ صفر مالیاتی چیست؟

شرط بهره مندی از مالیات با نرخ صفر چیست؟

بسیاری از افراد تصور می کنند که ممکن است بدون انجام کاری اداره مالیات برای آن ها نرخ مالیات را صفر تعیین کند. در حالی که همانطور که گفتیم چنین نیست و اشخاص حقوقی یا شرکت ها باید به منظور بهره مندی از مالیات با نرخ صفر اظهارنامه مالیاتی و دفاتر قانونی خود را ارائه دهند. این موضوع حتی برای کسانی نیز که معاف از مالیات هستند نیز صدق می کند. در صورتی که شما بخواهید از این مزایا استفاده کنید باید در مهلت تعیین شده مدارک و اسناد خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهید.

جالب است بدانید در صورت عدم ارائه اظهار نامه مالیاتی، شما مشمول استفاده از قانون نرخ صفر مالیات نخواهید بود! حتی در این صورت امکان دارد که شما مشمول پرداخت جریمه شوید. این موضوع به صورت قانونی در ماده 132 قانون مالیات های مستقیم ذکر شده است و باید بر اساس آن عمل شود. بر اساس آن باید اظهار نامه، دفاتر قانونی و اسناد حسابداری مربوط به شرکت برای بهره مندی از مالیات با نرخ صفر ارائه شوند.

مالیات با نرخ صفر و معافیت مالیاتی چه تفاوتی باهم دارند؟

در ادامه بحث اینکه نرخ صفر مالیات چیست، باید در خصوص تفاوت آن با معافیت مالیاتی نیز صحبت کنیم. برخی به اشتباه تصور می کنند که معافیت مالیاتی همان مالیات با نرخ صفر است درحالی که چنین چیزی نیست! افرادی که دارای کد اقتصادی هستند در بازه های زمانی که حتی فعالیتی ندارند باید نسبت به تکمیل اظهار نامه مالیاتی اقدام کنند. این اظهار نامه می تواند به صورت سفید نیز به اداره مالیات ارائه شود. به همین دلیل عدم فعالیت به معنای مالیات با نرخ صفر نیست. افراد در این حالت ممکن است با معافیت مالیاتی روبرو شوند.

با توجه به حمایت دولت از بخش های خصوصی، مشاغل و کسب و کارها باید اظهار نامه خود را در زمان مقرر تکمیل کنند. اگر یک کسب و کار معاف از مالیات باشد این موضوع به صورت دائمی است؛ اما در مالیات با نرخ صفر تنها در بازه زمانی خاصی نیازی به پرداخت مالیات نیست. بر هر دو مورد نیز باید اظهار نامه مالیاتی ارائه شود.

با توجه به مواردی که ذکر شد این دو با یکدیگر کاملا متفاوت هستند و نباید با هم اشتباه گرفته شوند؛ البته در راستای تکمیل اظهارنامه و دفاتر قانونی برای بهره مندی از آنها مزایا، با یکدیگر مشابه هستند.

مالیات با نرخ صفر در نظام مالیاتی ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده یک نوع مالیات است که از طریق دولت از مراحل تولید یک کالا کسر می شود. نرخ صفر مالیات در این نظام به این معنا است که در صورت عدم فعالیت کسب و کار در یک مدت زمان مشخص، کسب و کار باید نسبت به اعلام درآمد به اداره مالیات اقدام کند تا بتواند از نرخ صفر مالیاتی بهره مند شود. همانطور که ذکر شد عدم اعلام درآمد به این سازمان می تواند موجب جریمه شدن بنگاه شود.

اینکه بدانیم نرخ صفر مالیاتی چیست می تواند به ما در درک این مفاهیم کمک کند. در واقع باید بدانیم که این نوع حمایت و تشویق تنها در صورتی قابل کسب است که مودی اظهارنامه خود را ارسال کند. این موضوع در مورد معافیت مالیاتی نیز صدق می کند. به همین دلیل توصیه می شود که در صورت داشتن کد اقتصادی در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه دهید تا جریمه نشوید. در صورتی که اداره امور مالیاتی نیز تشخیص دهد، شما از پرداخت مالیات معاف خواهید شد.

چه کسب و کارهایی می توانند از نرخ صفر مالیات بهره مند شوند؟

حال که شرح دادیم که نرخ صفر مالیات چیست، باید  در خصوص اینکه این سیاست در چه کسب و کارهایی اجرا می شود نیز اشاره کنیم. بر اساس قانون مالیات های مستقیم، تمامی واحد های تولیدی، خدماتی و شرکت هایی که بیشتر از 50 نفر پرسنل دارند می توانند مشمول نرخ صفر مالیات شوند. به منظور آشنایی با این کسب و کارها یک لیست تهیه شده است که شامل موارد زیر می باشد:

  • دفترهای مربوط به خدمات گردشگری و زیارتی
  • واحد های خدماتی و تولید با بیشتر از 50 نفر پرسنل
  • موسساتی که وابسته به شهرداری هستند.
  • به تمام محصولات کشاورزی و کالاهای غیر نفتی
  • 20 درصد از درآمد مربوط به صادرات مواد خام
  • بنگاه، تولیدی ها، مراکز ارائه خدمات و 100 درصد از درآمد صادرات خدمات

با توجه به موارد ذکرشده باید گفت که برخی از کسب و کارها می توانند از مالیات با نرخ صفر بهره مند شوند. در این صورت این کار به صورت حمایت و تشویق صورت می گیرد و زمان مشخصی خواهد داشت. در این بازه زمانی مودی نیازی به پرداخت مالیات ندارد. همانطور که گفته شد وی باید اظهار نامه ها را در این خصوص تکمیل کند و به سازمان مربوطه ارسال کند.

چه کسب و کارهایی می توانند از نرخ صفر مالیات بهره مند شوند؟

چه شرایطی برای استفاده از معافیت مالیاتی و مالیات با نرخ صفر وجود دارد؟

در راستای پاسخ به سوال اینکه نرخ صفر مالیات چیست، شاید بخواهید بدانید که شرایط استفاده از معافیت مالیاتی و یا مالیات نرخ صفر درصد چه می باشد که ما در این بخش به این شرایط اشاره خواهیم کرد.

  • ارسال اظهار نامه مالیاتی و اسنادی مانند حساب سود و زیان، ترازنامه و …
  • ارائه دفاتر قانونی شرکت به اداره مالیاتی
  • مدارک مربوط به حسابداری کسب و کار

تنها با داشتن چنین شرایطی می توان از مزایای معافیت مالیاتی یا نرخ صفر مالیات استفاده کرد. در این خصوص باید در موعد مقرر مدارک به سازمان امور مالیاتی ارائه شوند. عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی موجب می شود که جریمه مالیاتی نیز برای شخص اعمال شود.

فعالان اقتصادی چند درصد از نرخ صفر مالیات بهره مند می شوند؟

میزان بهره مندی از مالیات با نرخ صفر درصد بر اساس قانونی که از سال 1395 اجرایی شد، تعیین می شود. بر این اساس درصد بهره مندی بنگاه از این قانون به شرح زیر است:

  • مشمولیت صد درصدی از درآمد حاصل از صادرات کالای غیر نفتی و خدمات، محصولات کشاورزی
  • مشمولیت صد درصدی دفاتر زیارتی، گردشگری و جذب توریست، اعزام زائر به کشورها
  • امکان محاسبه مالیات با نرخ صفر برای درآمد سازمان هایی که وابسته به شهرداری هستند.
  • مشمولیت 20 درصدی از درآمد صادر کردن مواد خام
  • محاسبه مالیات با نرخ صفر درصد برای درآمد بنگاه های تولید کننده و معدنی
  • مالیات با نرخ صفر برای درآمد حاصل از صادر کردن کالای ترانزیتی از ایران

کلام آخر

ما در این مقاله به اینکه نرخ صفر مالیات چیست اشاره کردیم. همانطور که اشاره کردیم این نوع مالیات مشمول کسانی می شود که اظهارنامه مالیاتی را در موعد مقرر ارائه دهند. ما در این مطلب به کسانی که می توانند از این نوع سیاست مالیاتی بهره مند شوند، اشاره کردیم. اگر فردی اظهارنامه، دفاتر حسابداری و حساب های سود  و زیان شرکت را در اختیار امور مالیاتی قرار ندهد، طبیعتا علاوه بر عدم مشمول شدن برای مالیات نرخ صفر، جریمه نیز خواهد شد.

4/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰