همه آنچه از مالیات تکلیفی پزشکان باید بدانید
مالیات تکلیفی پزشکان یکی از انواع مالیات است که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت. در این رابطه ممکن است مواردی مانند سامانه مالیات تکلیفی پزشکان، بخشنامه مالیات پزشکان، پرداخت مالیات پزشکان و ثبت نام پزشکان در سامانه مالیات مطرح شوند.
به منظور تشخیص میزان درآمد پزشکان از اصطلاح «مالیات تکلیفی پزشکان» استفاده می شود. این کار برای برقراری عدالت اجتماعی انجام می شود؛ زیرا در حال حاضر از تمامی اقشار جامعه مانند کارمندان که حقوق دریافت می کنند، مالیات اخذ می شود. در حسابداری برای محاسبه این نوع مالیات از انواع نرم افزار حسابداری مانند نرم افزار سپیدار استفاده می شود.
باید گفت که در خصوص این نوع مالیات هنوز هم ابهاماتی وجود دارد و به همین دلیل در این رابطه سوالات زیادی مطرح می شود. به عنوان مثال این سوال پیش می آید که آیا همه پزشکان باید مالیات تکلیفی را پرداخت کنند؟ ما به این گونه سوالات در این مقاله پاسخ خواهیم داد، بنابراین با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.
مالیات تکلیفی چیست؟
شاید این سوال به ذهن شما خطور کند که مالیات تکلیفی به چه معنا است که در این بخش به آن اشاره خواهیم کرد. مالیات تکلیفی به نوعی از مالیات گفته می شود که کسی که آن را پرداخت می کند مودی اصلی مالیاتی محسوب نمی شود! در صورتی که شخص حقیقی یا حقوقی دیگری بخواهد مسئول دریافت وجوه درآمدی یک مودی مالیاتی شود، مالیات پرداختی توسط وی با این نام شناخته می شود.
در این حالت کسی ک مبالغ درآمدی را دریافت می کند قبل از اینکه این وجوه را به مودی پرداخت کند، باید مالیات تکلیفی را از آن کسر کند. این مبلغ به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می شود. مالیات تکلیفی پزشکان و مالیات بر درآمد اجاره از انواع این نوع مالیات می باشند. در خصوص مالیات تکلیفی پزشکان، دریافت کننده وجوه همان بیمارستان یا مراکز درمانی هستند.
مالیات تکلیفی پزشکان چیست؟
تمامی کسانی که دارای کسب و کار هستند یا به نوعی درآمد دارند، موظف به پرداخت مالیات هستند. این نوع مالیات از افراد کارگر، کارمند و … نیز دریافت می شود. از این رو پزشکان نیز به عنوان کسانی که دارای درآمد هستند، مشمول پرداخت مالیات می شوند.
می توان گفت که بخشی از مالیات بر درآمد پزشکان نیز با نام مالیات تکلیفی شناخته می شود. به این معنی که ممکن است پزشک با یک مرکز درمانی قرارداد داشته باشد و به همین جهت از طریق آن مرکز درآمد کسب کند. به همین دلیل وظیفه پرداخت مالیات تکلیفی بر عهده آن مرکز می باشد. این نوع همکاری به صورت استخدامی نیست و تنها یک قرارداد بین دو طرف بدون وجود کارفرما و کارگر منعقد می شود.
پزشکان به طور مجزا موظف هستند که به عنوان شخصیت حقیقی بخشی از درآمد خود را که در مراکز درمانی کسب می کنند را به عنوان مالیات پرداخت کنند. این موارد تماما بر اساس اظهار نامه یا فرم تبصره ماده 100 قانون هستند.
هر کدام از پزشکان وظیفه دارند که به این قانون پایبند باشند و به آن عمل کنند. بر همین اساس می توان گفت که مالیات تکلیفی پزشکان از انواع مالیات بر درآمد آنها می باشد و به همین دلیل در ادامه به معرفی انواع مالیات بر درآمد پزشکان خواهیم پرداخت.
انواع مالیات بر درآمد پزشکان کدامند؟
همانطور که گفته شد مالیات بر درآمد پزشکان دارای انواع مختلفی است که مالیات تکلیفی یکی از آن ها می باشد. در ادامه به انواع مالیات بر درآمد این افراد اشاره خواهیم کرد:
- مالیات بر درآمد حقوق پزشک: همانطور که می دانید بیشتر پزشکان علاوه بر کار در مطب، در بیمارستان ها و مراکز درمانی نیز به بیماران خدمات ارائه می دهند. همکاری با بیمارستان ها با انعقاد قرارداد به آن ها همراه است و در واقع پزشک در این مراکز استخدام می شود و حقوق دریافت می کند. در نتیجه باید نسبت به پرداخت مالیات بر درآمد حقوق اقدام کند.
- مالیات بر درآمد شخص حقیقی یا مالیات مشاغل: برخی از پزشکان تنها به صورت مستقل فعالیت می کنند و برای ویزیت باید به مطب آنها مراجعه شود. برای این دسته از پزشکان نیز یک نوع مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی در نظر گرفته شده است. در نتیجه باید نسبت به تکمیل و ارسال اظهار نامه مالیاتی اقدام کنند. این اظهار نامه باید در زمان مقرر تکمیل شود و به برای سازمان امور مالیاتی ارسال شود.
- مالیات تکلیفی پزشک: برخی از پزشکان در مراکز درمانی استخدام نیستند و به همین دلیل به آن ها مالیات تکلیفی پزشکان تعلق می گیرد. معمولا این دسته به منظور انجام برخی از امور و خدمات خود با بیمارستان یا مراکز درمانی قرارداد می بندند. این قرارداد به صورت مشارکتی یا غیر مشارکتی است و کارگر و کارفرما ندارد! بر طبق جزء بند یک تبصره 6 در قانون بودجه درآمد این افراد از این طریق، مشمول کسر مالیات است که با نام مالیات تکلیفی پزشکان شناخته می شود.
شرایط مالیات تکلیفی پزشکان
بر اساس قانون برای اخذ مالیات تکلیفی پزشکان شرایطی در نظر گرفته شده است. ما این شرایط را در ادامه ذکر خواهیم کرد:
- استناد به قانون پرداخت مالیات تکلیفی در جزء یک بند ط تبصره 6 قانون بودجه
- در نظر گرفتن مراکز درمانی دولتی و خصوصی، نیروهای مسلح، انواع شرکت های دولتی و خیریه ها به عنوان پرداخت کننده مالیات تکلیفی
- اخذ 10 درصد از حق الزحمه گروه پزشکی به عنوان مبلغ مالیات تکلیفی
- استناد به وجه های دریافت شده در قبال صورت حساب بیمه و مبالغی که به صورت نقدی از بیماران دریافت شده اند به عنوان ماخذ پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان
- در نظر گرفتن مهلت واریز مالیات تکلیفی برای پزشکان در پایان ماه بعد از وصول وجه صورت حساب
مالیات تکلیفی پزشکان به چه صورت پرداخت می شود؟
یکی از انواع مالیات که باید به موقع به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود، مالیات تکلیفی پزشکان می باشد. به منظور تسهیل پرداخت مالیاتی که مراکز درمانی باید از طرف پزشکان پرداخت کنند، سامانه ای راه اندازی شده است. در این سامانه امکان پرداخت الکترونیکی مالیات وجود دارد.
سامانه یا پورتال پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان از طریق آدرس اینترنتی withholding.tax.gov.ir در دسترس است. بعد از مراجعه به این سامانه باید نام کاربری و رمز عبور وارد شوند تا امکان ورود به سایت فراهم شود. این سایت از طریق سازمان امور مالیاتی کشور و معاونت فناوری های مالیاتی برای دریافت مالیات تکلیفی طراحی و راه اندازی شدهاست. مراکز درمانی می توانند در صورت نیاز به پشتیبانی با شماره 35027000-021 این سامانه در تماس باشند.
آیا عدم پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان جرم محسوب می شود؟
بر طبق قانون عدم پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان از سوی مراکز درمانی مصداق تخلف به شمار می آید و بر طبق ماده 199 قانون، مشمول جرایم مالیاتی می باشد. در این راستا شخصیت های حقیقی یا حقوقی که موظف به پرداخت مالیات تکلیفی هستند، باید به منظور انجام وظیفه خود اظهار نامه مالیاتی را در موعد مقرر ارائه دهند. در غیر این صورت علاوه بر تضمین برای پرداخت مالیات در موعد تعیینشده، مشمول پرداخت جریمه ای برابر با 10 درصد از مالیات پرداخت نشده خواهند شد. به همین دلیل در این حالت می توان گفت که عدم پرداخت آن جرم است و برای آن مجازاتی تعیین شده است.
این مالیات باید در موعد مقرر پرداخت شود و در غیر این صورت باید 2.5 درصد مالیات به ازای هر ماه با توجه به تاخیر پرداخت شود. بر اساس جدول جریمه عدم پرداخت این نوع مالیات، طبق ماده 199 با توجه به نوع مسئولیت مرکز درمانی مربوطه، باید یک مسئولیت تضامنی با مودی در پرداخت مالیات وجود داشته باشد. همچنین جریمه ای معادل 10 درصد از مالیات در زمان تعیین شده باید پرداخت شود. به منظور جریمه دیر کرد نیز 2.5 درصد مالیات به ازای هر ماه باید از مرکز درمانی دریافت شود.
فرق مالیات تکلیفی با مالیات بر حقوق
زمانی که صحبت از مالیات بر حقوق می شود، یک قرارداد کاری و رابطه کارگر و کارفرمایی باید وجود داشته باشد که باید کارفرما از حقوق پزشک کم کند و در انتهای ماه به عنوان مالیات پرداخت کند. در مورد مالیات تکلیفی پزشکان اما دیگر نیازی به وجود رابطه کارگر و کارفرمایی نمی باشد و تنها انجام دادن خدمات پزشک در مرکز مورد نظر می تواند برای پرداخت مالیات کافی باشد. در این حالت مالیات حق الزحمه پزشک بررسی می شود و به حساب سازمان امور مالیاتی پرداخت می شود.
کلام آخر
در این مقاله در مورد مالیات تکلیفی پزشکان و هر آنچه که باید در این مورد بدانید، صحبت کردیم. این نوع مالیات تنها با عقد قرارداد پزشک با یک مرکز درمانی قابل اخذ است. به شرطی که در این قرارداد رابطه کارفرما و کارگر حاکم نباشد. پزشکان ممکن است در بیمارستان ها و مطب به طور همزمان فعالیت کنند؛ اما گاهی پزشک تنها از طریق عقد قرارداد با بیمارستان همکاری دارد. در این حالت بابت ارائه خدمات به بیماران در استخدام بیمارستان نیست.
می توان گفت که پرداخت مالیات تکلیفی پزشکان نیز مانند سایر انواع مالیات الزامی است و در صورت عدم پرداخت آن جریمه باید به سازمان امور مالیاتی از طرف مراکز درمانی پرداخت شود. مراکز درمانی که با پزشکان نسبت به عقد قرارداد اقدام می کنند باید مالیات را از طریق پر کردن اظهار نامه مالیاتی به صورت سالانه پرداخت کنند. در این صورت جریمه ای به این اشخاص حقیقی یا حقوقی تعلق نخواهد گرفت.