همه چیزهایی که باید درباره حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره‌ای بدانید

همه چیزهایی که باید درباره حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره‌ای بدانید

حق بیمه و قراردادهای مشاوره به عنوان یکی از صنایع پولساز در ایران جهان شناخته شده اند. برای هر بخش از کسب و کار امکان دریافت مشاوره از مشاوران با تجربه وجود دارد. در این رابطه سوالاتی مانند نحوه محاسبه حق بیمه قراردادهای مشاوره ای به چه صورت است؟ نحوه پرداخت مالیات قرارداد مشاوره چگونه است؟ مالیات حق مشاوره چقدر است؟ حق بیمه قراردادهای مشاوره ای غیر عمرانی به چه صورت محاسبه می شود؟ پرسیده می شوند. به همین منظور قصد داریم در این مطلب به صورت کامل به حق بیمه و مالیات قرارداد های مشاوره ای بپردازیم.

مشاوران در زمینه بازاریابی، امور مالی و حسابداری نقش بسیار پر رنگی ایفا می کنند. بستن قراردادهای مشاوره ای یکی از چالش های پیش روی شرکت ها و صاحبان کسب و کار می باشد؛ زیرا در این مورد اطلاعات کمی وجود دارد. باید گفت که این کسب و کار ها ناچار هستند از خدمات مشاوره ای استفاده کنند که این مورد شامل حق بیمه و مالیات قرارداد های مشاوره می باشد. برای درک بهتر این موضوع در ادامه تعریفی مشخص از قراردادهای مشاوره ذکر می شود.

تعریف قراردادهای مشاوره

همانطور که می دانید دریافت مشاوره در زندگی شخصی افراد نیز کاربرد دارد. به همین دلیل در یک کسب و کار بزرگ یا کوچک نیز باید برای پیشبرد اهداف از خدمات مشاوره ای استفاده کرد. افرادی که به عنوان صاحبان شرکت ها، کارخانه ها و کسب و کارها در حال فعالیت هستند باید در زمان های مختلف سال از تخصص مشاوران بهره مند شوند.

تعریف قراردادهای مشاوره

در این روش باید قرار دادی بسته شود که به آن قرارداد مشاوره گفته می شود. در صورتی که در این راستا قرار دادی منعقد نشود، احتمال بروز خسارت و ریسک وجود دارد و به منظور حفظ حقوق دو طرف باید مشاوره در قالب قرارداد ارائه شود که ممکن است با توجه به شرایط، شامل رد کردن حق بیمه نیز شود.

انواع قرارداد مشاوره

به منظور محاسبه حق بیمه مربوط به قرارداد مشاوره باید با انواع آن نیز آشنا باشیم. نوع و مدت زمان نیاز شرکت به مشاور می تواند تعیین کننده انواع قرارداد مشاوره باشد. به طور کلی این نوع قراردادها به دو صورت منعقد می شوند:

قرارداد مشاوره به صورت ساعتی

یکی از انواع قراردادهای مشاوره ای که بسیار رواج دارد، نوع ساعتی آن است. در این حالت مشاور باید تعهد دهد که خدمات مورد نظر مجموعه را به صورت ساعتی ارائه کند. گاهی مشاور در شرکت حضور دارد و گاهی نیز به صورت تلفنی خدمات خود را ارائه می دهد.

به دلیل کم بودن ساعت های کاری مشاور در این نوع قرارداد، از آن به عنوان پاره وقت یاد می شود. بر طبق ماده 35 قانون کار تمامی مزایای مربوط به قراردادهای تمام وقت شامل این نوع قرارداد نیز می شود. به عنوان مثال حق بیمه، خوار و بار، عائله مندی و حق مسکن به قرارداد پاره وقت نیز تعلق می گیرند. همانطور که ذکر شد بیشتر مشاوران تمایل دارند که این نوع قرارداد را منعقد کنند.

قرارداد مشاوره به صورت پیمانکاری

نوع دیگری از قرارداد مشاوره با روش پیمانکاری منعقد می شود. در روش پیمانکاری مشاور تعهدی در مورد ساعات انجام کار ندارد و فقط موظف است که خدمات خود را در طی مدت معین ارائه دهد. این نوع قرارداد اغلب برای تعهد های بلند مدت کاربرد دارد و برای کوتاه مدت اغلب از قرارداد مشاوره ساعتی استفاده می شود.

در ماده 38 قانون تامین اجتماعی به قرارداد مشاوره پیمانکاری اشاره شده است. علاوه بر مفادی که در این ماده ذکر شده اند باید بخشنامه های 12 و 14 تامین اجتماعی نیز لحاظ شوند که در این صورت می توان در مورد حق بیمه در این نوع قرارداد مشاوره نیز نظر قطعی داد. ما در ادامه به ذکر مفاد ماده 38 قانون تامین اجتماعی خواهیم پرداخت.

ماده 28 قانون تامین اجتماعی در مورد قرارداد مشاوره

همانطور که ذکر شد یکی از انواع قرارداد های مشاوره، نوع پیمانکاری آن است. بر طبق ماده 38 قانون تامین اجتماعی کارفرما و پیمانکار هر دو باید کارمندانی که در این پروژه فعال هستند را بیمه کنند. درواقع موظف به پرداخت حق بیمه هستند.

کارفرما بر اساس این قرارداد باید 5 درصد از مبلغ قرارداد را نگه دارد. بعد از این که مفاصا حساب تامین اجتماعی از طرف پیمانکار ارائه شد، 5 درصد باقی مانده به وی داده شود. بیشتر این روش در قراردادهایی استفاده می شود که دولتی هستند یا قرار بر کار عمرانی است.

اگر کل مبلغ پروژه توسط کارفرما با مشاور تسویه شود و 5 درصد را در نزد خود نگه ندارد، در صورت بدهی پیمانکار به تامین اجتماعی، کارفرما باید مفاصا حساب را بر عهده بگیرد! بنابراین بهتر است که 5 درصد از کل مبلغ پروژه در انتهای قرارداد مشاوره تسویه شود. در این صورت دیگر نیازی نیست که کارفرما مبلغی را در صورت بدهی پیمانکار به تامین اجتماعی، پرداخت کند.

باید گفت که حق بیمه قرارداد مشاوره پیمانکاری همانطور که می دانید برای اشخاص حقیقی در حدود 6.15 درصد ناخالص کارکردش می باشد. در این حالت 3.6 درصد برای پیمانکار و 12 درصد برای کارفرما می باشد.

مالیات قرارداد های مشاوره به چه صورت محاسبه می شود؟

ما در این مقاله در مورد حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره صحبت می کنیم. باید گفت که برای قراردادهای مشاوره باید در حدود 10 درصد مالیات پرداخت شود. کارفرما باید این ده درصد را به اداره مالیات بدهد و رسید آن را دریافت کند؛ سپس رسید را به مشاور تحویل دهد. در این حالت کارفرما در حوزه مالیات قراردادهای مشاوره تعهد خود را انجام داده است.

حق بیمه قراردادهای مشاوره چگونه محاسبه می شود؟

بسیاری از افراد در مورد بیمه قرارداد مشاوره شخص حقیقی سوالاتی دارند. در این خصوص باید گفت که اگر در این قرارداد مشاور یک شخص حقیقی باشد و تنها شخصی باشد که مشاوره را ارائه می دهد، احتیاجی نیست که لیست بیمه و مفاصا حساب بیمه رد شود.

باید توجه داشت که این موضوع به مدت قرارداد نیز بستگی دارد. در برخی مواقع قرارداد مشاوره بیشتر از 15 روز در ماه است که در این حالت مشاور به عنوان یک نیرو برای کارفرما شناخته می شود. به همین دلیل در این صورت باید حق بیمه مشاوره رد شود؛ اما احتیاجی به رد کردن مفاصا حساب بیمه وجود ندارد.

نکات مهم در قراردادهای مشاوره

هنگامی که یک یا چند نفر باهم بر سر موضوعی توافق می کنند، بین آنها قرارداد بسته می شود. در قانون برای قرارداد یا عقد، یک تعریف مشخص وجود دارد. در واقع قرارداد به این معنا می باشد که «یک یا چند نفر برای انجام کاری بر یکدیگر تعهد دارند که مورد قبول طرفین است و به موجب آن مدرک و سندی وجود دارد.»

 می توان گفت که قرارداد مشاوره نیز به عنوان یک عقد در نظر گفته می شود. در صورت داشتن شرایط، امکان پرداخت حق بیمه مشاوره نیز با توجه به نکاتی ک در بالا ذکر شد، وجود دارد و کارفرما علاوه بر بیمه باید مالیات را نیز پرداخت کند. بر طبق قرارداد مشاوره، کارفرما و صاحب کسب و کار از خدمات مشاوره که ممکن است توسط شخص حقیقی یا حقوقی ارائه شود استفاده می کند. در این راستا به موارد مهمی باید توجه شود که در ادامه آنها اشاره خواهیم کرد.

  • مشخص بودن دو طرف قرارداد: در یک قرارداد مشاوره باید مشخصات دو طرف به صورت دقیق ذکر شود. در این زمینه باید اطلاعات هویتی دو طرف در قرارداد درج شوند.
  • زمان انجام کار: در هنگام عقد قرارداد با یک مشاور یکی از مهم ترین نکات، مشخص کردن مدت زمان انجام کار است. در این حوزه از اصطلاحاتی مانند نیمه وقت و تمام وقت استفاده می شود.
  • ذکر تعهدات طرفین قرارداد: در یک قرارداد مشاوره باید تعهدات طرفین به صورت دقیق و شفاف ذکر شود.
  • تعیین شیوه پرداخت: نحوه پرداخت در یک قرارداد مشاوره باید در همان ابتدا به صورت دقیق و واضح تعیین شود.

علاوه بر این نکات باید پرداخت حق بیمه و مالیات را نیز در این نوع قرارداد مشاوره مد نظر قرار داد. در صورت رعایت این موارد، قرارداد به صورت اصولی منعقد می شود و در آینده مشکلی پیش نمی آید.

محاسبه حق بیمه قراردادهای مشاوره به صورت ساعتی و پیمانکاری

همانطور که گفته شد برای قرارداد های مشاوره باید مدت زمان اجرای کار مشخص شود. در این صورت مشاور می تواند به صورت ساعتی یا پیمانکاری کار را انجام دهد. به همین دلیل باید در خصوص پرداخت حق بیمه در این شرایط صحبت کنیم.

باید گفت که اگر یک کسب و کار از مشاوران به صورت ساعتی استفاده کند باید حق بیمه را پرداخت کند؛ زیرا در این حالت مشاور به عنوان یکی از افرادی که در شرکت مشغول به کار است شناخته می شود و باید از مزایای دیگر کارکنان نیز بهره مند باشد. برخی مواقع امکان دارد که مشاور از طرف شرکت دیگری بیمه باشد که کارفرما باید مفاصا حساب بیمه را به شرکت مورد نظر ارائه دهد.

قراردادهای مشاوره با افرادی که به صورت پیمانکاری استخدام شده اند، دارای شرایط متفاوتی است. در ماده 38 قانون تامین اجتماعی به موضوع حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره به صورت پیمانکاری اشاره شده است. در این حالت پرداخت حق بیمه به سه صورت قابل پرداخت است که شامل پیمانکاری، غیر عمرانی و حالت خاص می شود.

قراردادهای مشاوره پیمانکاری عمرانی

در شرایطی که نوع قرارداد حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره برای کارهای عمرانی باشد، معمولا به مصالح نیازی نیست. در صورت نیاز نیز هزینه مورد نیاز برای تامین آن نسبت به هزینه کل بسیار کمتر است. مثلا در یک قرارداد مشاوره که به صورت پیمانکاری با مبلغ 100 هزار تومان منعقد می شود، 15 هزار و ششصد تومان از آن باید حق بیمه رد شود. مبلغ 4 هزار و سیصد و سی تومان نیز به پیمانکار تعلق دارد و بقیه مبلغ باید توسط کارفرما تامین شود.

قراردادهای مشاوره پیمانکاری عمرانی

قراردهای مشاوره ای پیمانکاری غیر عمرانی

میزان حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره در نوع پیمانکاری غیر عمرانی متفاوت است. در صورتی که شرایطی که در بخش عمرانی بودند، وجود نداشته باشند این قرارداد غیر عمرانی محسوب می شود. در نتیجه حق بیمه باید بر طبق مقررات شورای عالی تامین اجتماعی محاسبه شود. به عنوان مثال در قراردادی که مربوط به بازسازی یک خانه است، پیمانکار وظیفه دارد که مصالح را تهیه کند. در این حالت اگر ارزش آن ها 20 هزار تومان باشد، باید هزار و چهارصد تومان از آن به عنوان حق بیمه رد شود.

قراردادهای مشاوره پیمانکاری در حالت خاص

در این نوع قرارداد مشاوره پیمانکاری ممکن است حق بیمه کمی با موارد ذکر شده متفاوت باشد که از آنها به عنوان حالات خاص نام برده می شود. در این صورت نیز باید حق بیمه به صورت درست و اصولی محاسبه و رد شود.

میزان مالیات قراردادهای مشاوره ای چقدر است؟

در مورد حق بیمه و مالیات قرارداد مشاوره ای سوالات متعددی وجود دارد. یکی از این سوالات، مبلغ مالیات پرداختی است. همانطور که به صورت خلاصه در ابتدا ذکر شد برای این نوع قرارداد در حدود 10 درصد مالیات در نظر گرفته شده‌است.

این ده درصد نسبت به کل قرارداد است و باید به حساب امور مالیاتی کشور پرداخت شود. طبیعتا کارفرما موظف است که پرداخت مالیات را بر عهده بگیرد و در انتهای هر ماه اسناد مربوطه به اداره مالیات بفرستند و حق بیمه را نیز بپردازد.

کلام آخر

در این مطلب در مورد حق بیمه و مالیات قراردادهای مشاوره صحبت شد. انواع حق بیمه در قراردادهای مشاوره به صورت عمرانی، غیر عمرانی و حالت خاص هر کدام دارای شرایط خاصی هستند. در قراردادهای مشاوره نیز باید مالیات پرداخت شود که این میزان معمولا ده درصد از کل قرارداد است که کارفرما باید آن را در زمان مشخص پرداخت کند.

امروزه کسب و کارهای مختلف نیاز به دریافت مشاوره برای پیشرفت در امور کاری را دارند. در این حالت با استفاده از حسابداری و نرم افزارهای آن مانند نرم افزار سپیدار، روند پرداخت حق بیمه و مالیات سریع تر پیش می رود.

به این مقاله امتیاز دهید post
دیدگاه‌ها ۰