بررسی قانون سختی کار و نکات مربوط به آن
قانون سختی کار در تبصره 2 ماده 76 قانون تامین اجتماعی در خصوص مشاغل سخت و زیان آور وضع شده است. در این رابطه اغلب مواردی مانند قانون جدید سختی کار، پیگیری سختی کار با کد ملی و لیست مشاغل سختی کار مطرح می شوند. اینکه چگونه بفهمیم سختی کار داریم، نیز از سوالاتی است که در این خصوص مطرح می شود.
بسیاری از مشاغل فشار و تنش فیزیکی و روانی را برای فرد شاغل به همراه دارند. این فشارها می توانند سلامت روح و جسم را تحت تاثیر خود قرار دهند. به همین دلیل به منظور جبران این مشکلات، در قانون کار برای برخی از مشاغل سختی کار در نظر گرفته می شود. بسیاری از افراد این پرسش را دارند که بعد از تایید سختی کار چه باید کرد و به همین دلیل ما در این مطلب قصد داریم در این خصوص صحبت کنیم. به منظور یادگیری و آموزش حسابداری به طور اصولی، آشنایی با قوانین کار نیز بسیار اهمیت دارد. حسابدار باید در خصوص سختی کار، روش درخواست و مزایای آن اطلاعاتی کسب کند.
اگر کارگر یا کارمند بخواهد از مزایای قانون سختی کار برخوردار شود؛ باید درخواست خود را در این رابطه به ثبت برساند. قبل از این کار نیز باید اطمینان حاصل کند که نام حرفه وی در مشاغل سخت آورده شده باشد. مدارک و مراحلی برای ثبت درخواست در این خصوص وجود دارد که ما به آنها اشاره خواهیم کرد.
سختی کار چیست؟
چگونه بفهمیم سختی کار داریم سوالی است که در خصوص این قانون از طرف کارگران مطرح می شود. قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم بهتر است با تعریف سختی کار در قانون آشنا شویم. بر اساس ماده 76 قانون تامین اجتماعی کار سخت و زیان آور به حرفه هایی گفته می شود که در آن عوامل مختلفی فیزیکی، شیمیایی و … در محیط کار مطابق با استاندارد ها نباشند!
کسانی که در این مشاغل مشغول به کار هستند مشکلات و تنش های بیشتری از نظر روحی و روانی تحمل می کنند. ممکن است کارگر در اثر قرارگیری در این محیط بیمار شود و یا صدمات جبران ناپذیری به وی وارد شود.
قانونگذاران نیز به دلیل وجود سختی و فشار در برخی از مشاغل، مزایایی برای کارگران شاغل در نظر گرفته اند. مزایایی که از طرف قانون کار به کارگران اعطا می شوند، سختی کار نام دارند. ممکن است میزان دستمزد افراد در این مشاغل با توجه به نوع حرفه، متفاوت باشد.
لیست مشاغل مشمول سختی کار
به منظور معرفی کارهای سخت و زیان آور، لیستی از مشاغل سختی کار باید ذکر شوند. بر این اساس مشاغل به دو دسته تقسیم بندی می شوند که عبارتند از:
- دسته اول مشاغل سخت: این مشاغل دارای ماهیت سخت و زیان آور هستند؛ با این وجود می توان از طریق افزایش ایمنی و بهداشت از سختی و عوارض ناشی از این مشاغل تا حد زیادی کاست یا کلا آنها را حذف کرد.
- دسته دوم مشاغل سخت: در این دسته از مشاغل سخت و زیان آور حتی اگر ایمنی و بهداشت نیز افزایش پیدا کند، از میزان سختی کم نمی شود! در صورت ایمنی و بهداشت بیشتر تنها می توان تا حد کمی از سختی این نوع مشاغل کم کرد.
با استفاده از انواع نرم افزار حسابداری مانند نرم افزار سپیدار، می توان نسبت به محاصبه مزایای مشاغل سخت اقدام کرد. در این خصوص بهتر است از نرم افزار حقوق و دستمزد استفاده شود. ما در این قسمت لیستی از مشاغل سخت را بدون در نظر گرفتن دسته، ذکر خواهیم کرد:
- اشتغال در معادن
- مشاغل مربوط به استخراج مواد
- اشتغال در مخازن سربسته
- اشتغال در مکان های مجاور کوره
- کارگرهای مشغول در دامداری و پرورش طیور
- اشتغال در ارتفاع
- کار روی دکل های برق
- ارتباط کار با مواد رادیو اکتیو
- کار در مشاغل خاص مانند زندان، ندامتگاه و مراکز روان درمانی
- مشاغلی مانند آتش نشانی، خبرنگاری و رانندگان حمل و نقل بار مسافران
برخی از مشاغل نیز که در حوزه پزشکی هستند، در دسته بندی مشاغل سخت و زیان آور قرار می گیرند؛ مانند مامایی، فوریت پزشکی، هوشبری و کار در آزمایشگاه. بر اساس این لیست می توانید مطلع شوید که بر اساس قانون سختی کار، حرفه شما مشمول استفاده از مزایا هست یا نه!
پیگیری سختی کار با کد ملی و ثبت درخواست
ابتدا باید گفت که مشاغل دیگری نیز وجود دارند که در زمره کارهای سخت دسته بندی می شوند؛ اما ما به آن ها اشاره نکردیم. می توان گفت در این خصوص نمی توان معیار دقیق و مشخصی برای تفکیک مشاغل در نظر گرفت. بدین منظور باید کمیته ای از کارشناسان مربوطه سختی کار را مورد بررسی قرار دهید. در صورت تایید، بر اساس قانون سختی کار به افراد شاغل در این مشاغل مزایا تعلق می گیرد.
حال ما در این قسمت قصد داریم در خصوص مراحل ثبت درخواست برای دریافت سختی کار مطالبی را ذکر کنیم. بدین منظور باید ابتدا شما سوابق بیمه و مدارک خود را گردآوری کنید. بعد از آن این امکان وجود دارد که به صورت حضوری به اداره کار مراجعه کنید. در حال حاضر از طریق مراجعه به آدرس sakht.mcls.gov.ir نیز می توانید نسبت به ثبت درخواست اقدام کنید.
بعد از ورود به سایت باید در آن ثبت نام کنید و اطلاعات هویتی و شناسایی خود را وارد کنید. بعد از ثبت نهایی نیز یک کد رهگیری برای شما صادر می شود که باید آن را نزد خود نگهداری کنید. این کد به منظور پیگیری سختی کار با کد ملی مورد نیاز است. بعد از بررسی درخواست شما توسط کارشناسان، امکان پرداخت سختی کار در صورت تایید وجود دارد.
مدت زمان رسیدگی به درخواست سختی کار
بر اساس قانون سختی کار، افرادی که در مشاغل سخت و زیان آور مشغول به کار هستند می توانند درخواست خود را ثبت کنند. بعد از ثبت درخواست، روند بررسی را می توانید پیگیری کنید. در انتها در قسمت اعلام نتایج می توانید زای کمیته بدوی را مشاهده کنید.
مدت زمان رسیدگی به درخواست سختی کار و ارائه پاسخ در این زمینه مشخص نیست! چراکه پرونده های مرتبط با سختی کار بسیار زیاد هستند و در نتیجه بررسی به آنها ممکن است نیاز به زمان داشته باشد. در صورتی که 3 ماه از ثبت درخواست گذشته باشد بهتر است به اداره کار مراجعه کنید و درخواست خود را از این طریق پیگیری کنید. گاهی اوقات فرد به رای کمیته بدوی معترض است و به همین دلیل می تواند در 15 روز کاری نسبت به اعتراض به رای صادره اقدام کند.
قانون جدید سختی کار 25 سال
قانون سختی کار ممکن است هر ساله با تغییراتی همراه باشد. برخی از افراد تصور می کنند که مزایای سختی کار به صورت مبلغی به آنها پرداخت می شود! درحالی که چنین نیست. در صورت تایید سختی کار، مبلغ سختی کار درصدی از حق بیمه فرد شاغل می باشد.
بر اساس این قانون اگر فردی 20 سال به صورت متوالی در یک شغل سخت و زیان آور باشد یا 25 سال به صورت متناوب مشغول به یک شغل سخت و زیان آور باشد، مشمول قانون سختی کار می شود. در این صورت بر اساس قانون باید 4 درصد حق بیمه بیشتر برای وی پرداخت شود. این میزان کار برای افرادی که در مشاغل سخت مشغول نیستند، 30 سال می باشد. در واقع افراد در مشاغل سخت تعداد سال کمتری باید کار کنند تا بازنشسته شوند. افزایش حداقل سابقه بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور از ۲۰ به ۲۵ سال جزییات جدیدی دارد که به صورت بخشنامه ارائه شده است.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص قانون سختی کار صحبت کردیم. باید گفت که امروزه بسیاری از کارگران در مشاغل سختی مانند معدن، کارخانه ها و … مشغول به کار هستند. این مشاغل بسیار سخت و زیان آور هستند و اگر فرد به مدت طولانی در آن ها مشغول به کار باشد دچار بیماری یا آسیب های جسمی و روحی مختلف می شود. از این رو در قانون کار مزایایی به عنوان سختی کار در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال این افراد اگر 20 سال به صورت متوالی و 25 سال به صورت متناوب در مشاغل سخت و زیان آور مشغول به کار شوند، بازنشسته می شوند.