مفروضات حسابداری چیست؟ اصول، مفروضات و میثاق های حسابداری

مفروضات حسابداری چیست؟ اصول، مفروضات و میثاق های حسابداری

مفروضات حسابداری به عنوان اساس گزارش ها و صورت های مالی در حسابداری شناخته می شوند. در این خصوص ممکن است مواردی مانند تفاوت بین اصول و مفروضات حسابداری، فرض تداوم فعالیت در حسابداری، فرض تفکیک شخصیت در حسابداری و اصول و مفروضات حسابداری نیز مطرح شوند.

اصول و اساسی برای ارائه صورت های مالی شرکت وجود دارد که پذیرفته شده هستند. در صورتی که قصد دارید در رشته حسابداری با مفاهیم اولیه و پایه آشنا شوید، باید با اصطلاحاتی نیز مانند مفروضات حسابداری نیز آشنا شوید. علاوه بر یادگیری نرم افزارهای حسابداری مانند نرم افزار سپیدار، مفاهیمی نیز وجود دارند که به شما در یادگیری و آموزش حسابداری به صورت اصولی کمک خواهند کرد.

ما در این مقاله قصد داریم در خصوص مفروضات، اصول و میثاق های حسابداری صحبت کنیم. شما با آشنایی با این اصول می توانید درک بهتری از ارائه صورت های مالی و گزارشات در حسابداری داشته باشید؛ بنابراین تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

مفروضات حسابداری چیست؟

قبل از اینکه در خصوص اصول، مفروضات و میثاق های حسابداری صحبت کنیم، باید بدانیم که مفروضات حسابداری چیست و چه کاربردی دارد. منظور از مفروضات فرض های ابتدایی هستند که به طور کلی شکل دهنده اصول حسابداری و استانداردهای آن هستند.

مفروضات حسابداری تشکیل دهنده منشاء و شالوده حسابداری محسوب می شوند و در واقع مبنای تهیه صورت های مالی می باشند. هر کدام از انواع مفروضات حسابداری می توانند به عنوان منشا اصول حسابداری در نظر گرفته شوند.

مفروضات حسابداری چیست؟

مفروضات حسابداری را نام ببرید

مواردی مانند تفکیک شخصیت، واحد اندازه گیری، تعهدی، تداوم فعالیت، دوره مالی و … از انواع مفروضات هستند. آشنایی با این مفروضات حسابداری می تواند موجب شود که شما درک بهتری از حسابداری و تهیه صورت های مالی داشته باشید. به همین دلیل ما در این بخش قصد داریم هر یک را به صورت جداگانه شرح دهیم.

فرض حسابداری تفکیک شخصیت

یکی از مفروضات حسابداری، فرض تفکیک شخصیت است. در این نوع فرض برای یک موسسه شخصیت مستقل در نظر گرفته می شود. این شخصیت مستقل از مالک و سایر موسسات جامعه است. به همین دلیل با این فرض موسسات به عنوان شخصیت حقوقی در نظر گرفته می شوند که می توانند کسب درآمد کنند. این اشخاص ممکن است بدهی، هزینه تعهد و یا دارای کسب کنند.

فرض حسابداری تداوم فعالیت

در صورتی که فرض تداوم فعالیت که یکی از مفروضات حسابداری است، در نظر گرفته شود. می توان گفت که امکان پیش بینی عملیات موسسات در آینده وجود دارد. با این کار می توان فهمید که موسسه قصد انحلال یا توقف دارد یا نه! با داشتن این فرض می توان میزان دارایی و بدهی را به دو بخش جاری و بلند مدت تقسیم کرد.

فرض حسابداری دوره مالی

یکی دیگر از فرض های حسابداری، فرض دوره مالی می باشد. شما تنها در انتها و پایان یک عملیات هر موسسه می توانید نتایج واقعی آن عملیات را مشاهده کنید. این مورد تنها در صورت وصول مطالبات، از طریق فروش دارایی و اموال، اجرای تعهد، پرداخت بدهی و … به صورت دقیق امکان پذیر است. به همین دلیل کسانی که از اطلاعات مالی قصد دارند استفاده کنند، نمی توانند تا زمان پایان عملیات صبر کنند.

بدین منظور باید عمر یک موسسه به زمان های کوتاه تر با مدت زمان یکسان تقسیم شود. گزارشات مالی باید برای هر دوره به صورت جداگانه باشند. اگر یک واحد تجاری را در نظر بگیریم و عمر آن را به زمان های مساوی تقسیم کنیم، هر بخش یک دوره حسابداری نام دارد. ممکن است دوره های مالی سه ماهه، شش ماهه و یا یک ساله باشند که در صورتی که دوره مالی 12 ماه طول بکشد به آن سال مالی گفته می شود.

فرض حسابداری دوره مالی

فرض تعهدی

یکی دیگر از مفروضات حسابداری، فرض تعهدی است. به موجب این فرض زیربنایی، در صورت تحقق درآمد و تحمیل هزینه باید شناسایی شوند و در این صورت به زمان دریافت یا پرداخت وجه توجه نشود! با توجه به این تعریف، مبنای تعهدی در برابر مبنای نقدی قرار خواهد گرفت.

  • مبنای نقدی: وجوه دریافتی توسط شرکت که از سمت دیگر شرکت ها یا وام دهنده ها نباشد، به نوعی درآمد محسوب می شود. همچنین وجهی که از طرف شرکت به غیر از صاحبان شرکت ها و وام دهندگان باشد، هزینه محسوب می شود.
  • مبنای تعهدی: در مبنای تعهدی یا همان فرض تعهدی درآمد و هزینه هنگامی که اخذ و پرداخت می شوند، شناسایی می شوند. در این حالت به زمان دریافت دریافت یا پرداخت آن نیز توجه نمی شود!

فرض واحد اندازه گیری

یکی دیگر از مفروضات حسابداری، فرض واحد اندازه گیری یا پول است. نتایج تمام معاملات موسسه از طریق پول اندازه گیری می شود. این امور مالی که در دفاتر حسابداری باید منعکس شوند، حجم و مقدار آن معاملات نیستند و تنها نشان دهنده بهای آن ها هستند. گاهی برخی از وقایع را نمی توان با پول اندازه گیری کرد و فقط دارای جنبه مالی هستند مانند روحیه کارکنان و کارایی مدیریت و در نتیجه در دفاتر نیز ثبت نمی شوند.

تعریف مفروضات بنیادی

ما انواع مفروضات حسابداری را در بالا شرح دادیم. این مفروضات در واقع به عنوان مفروضات بنیادی شناخته می شوند. به همین دلیل به عنوان اصول حسابداری قابل ذکر هستند و از این رو قابل پذیرش اند. همانطور که ذکر شد هر کدام از این مفروضات یک کارایی خاص هستند که به آن نیز اشاره شد.

فرض های حسابداری در شرکت تضامنی

یکی از مفروضات حسابداری، فرض تفکیک شخصیت بود. در این خصوص یک استثناء وجود دارد که مرتبط با شرکت های تضامنی می باشد. بر اساس این نوع فرض، در صورتی که صاحبان واحد تجاری به شخص ثالثی بدهی داشته باشند، جزء منابع تعهدات آن واحد تجاری به حساب نمی آیند.

در شرکت های تضامنی این موضوع صدق نمی کند؛ زیرا در این شرکت ها مانند موسسات انفرادی شخصیت حقوقی شرکت از شخصیت مالک متفاوت نمی باشد و نمی توان از دیدگاه قانونی بین آن تفکیک ایجاد کرد. کسانی که از این موسسات طلب دارند باید از دارایی موسسه یا اموال صاحب سرمایه شرکت بدهی خود را وصول کنند.

کلام آخر

ما در این مقاله به مفروضات حسابداری اشاره کردیم. همانطور که گفته شد این مفروضات پایه و اساس حسابداری هستند و کسانی که قصد دارند در حوزه حسابداری فعالیت کنند، باید با این مفاهیم آشنا باشند. فرض هایی مانند تفکیک شخصیت، تداوم فعالیت، دوره مالی، تعهدی و واحد اندازه گیری از مفروضات حسابداری هستند.

به این مقاله امتیاز دهید post
دیدگاه‌ها ۰