شرایط دریافت مرخصی زایمان چیست؟ مدت زمان مرخصی
شرایط دریافت مرخصی زایمان برای مادران با توجه به عواملی مانند سابقه بیمه، می تواند متفاوت باشد. مواردی مانند اطلاع از بخشنامه جدید، زمان اقدام برای مرخصی زایمان، افزایش مرخصی به یکسال، استفاده از آن قبل از زایمان و زمان واریز حقوق مرخصی زایمان از دغدغه های اصلی مادران شاغل است. با توجه به نقش پررنگ زنان در اجتماع و افزایش تعداد مادران شاغل، آگاهی از شرایط مرخصی زایمان می تواند برای این افراد مفید باشد.
مواردی مانند مرخصی زایمان مربوط به بیمه تامین اجتماعی، قوانین و مدارک مربوط به آن، مدت زمان مرخصی و … در این مقاله به صورت کامل بررسی می شوند. در صورتی که باردار هستید یا قصد بارداری دارید، می توانید با مطالعه این موارد، اطلاعات جامعی در این زمینه به دست آورید.
زمان اقدام برای مرخصی زایمان
همانطور که می دانید افراد شاغل می توانند در طی دوره اشتغال، از مزایایی مانند مرخصی، به عنوان حق قانونی خود استفاده کنند. در این حالت این امکان فراهم شده است که در روزهای غیر تعطیل، فرد شاغل سر کار نرود. این افراد در طول سال تنها می توانند 26 روز مرخصی بگیرند؛ اما این روند برای زنانی که باردار هستند، متفاوت است و امکان استفاده از مرخصی زایمان نیز برای آنها وجود دارد. در هر سال شرایط دریافت مرخصی زایمان ممکن است متفاوت باشد. به همین دلیل باید در هر سال با توجه به بخشنامه، نسبت به شرایط آگاه شد.
چه زمانی باید برای مرخصی زایمان اقدام کرد؟ مرخصی زایمان بعد از تولد کودک به فرد شاغل تعلق می گیرد و او می تواند از این مرخصی استفاده کند. طبیعتا زمان اقدام برای دریافت این مرخصی نیز باید همین زمان باشد؛ زیرا که برای دریافت مرخصی باید گواهی یا شناسنامه نوزاد ارائه شود. البته می توان از دو طریق در طی دوران بارداری نیز تقاضای مرخصی داشت که شامل موارد زیر است:
- با استفاده از مرخصی استعلاجی
- با استفاده از گواهی پزشک متخصص
بنابراین با استفاده از استعلاجی و ارائه گواهی پزشک نیز امکان استفاده از مرخصی زایمان در طول دوران بارداری وجود دارد؛ اما باید گفت که در این حالت مرخصی ممکن است بدون حقوق باشد! زیرا همانطور که از نام این مرخصی پیداست، تنها برای زمان زایمان و بعد از تولد بچه قابل استفاده است. جالب است بدانید که مادران شاغل ملزم هستند که حداقل از سه ماه مرخصی بعد از زایمان، استفاده کنند. در نتیجه بعد از تولد فرزند، باید برای دریافت مرخصی زایمان اقدام شود.
قوانین دریافت مرخصی زایمان کدامند؟
به منظور آرامش و راحتی بیشتر مادر، قوانین مشخصی برای مرخصی زایمان وجود دارد. به دلیل وجود این قوانین، شرایط دریافت مرخصی زایمان نیز برای همه تقریبا مشابه است. در این بخش به قوانین دریافت این مرخصی اشاره خواهیم کرد.
- مدت زمان مرخصی زایمان برای مادران 9 ماه تعیین شده است.
- امکان استفاده تمامی زنان شاغل از این مرخصی فراهم شده است.
- بر اساس قوانین شرکت های دولتی و یا قوانین بیمه تامین اجتماعی در شرکت های خصوصی، کمک هزینه بارداری پرداخت می شود.
- مرخصی زایمان با حقوق است و جزء سابقه فرد شاغل محسوب می شود.
- مانند مرخصی های 26 روزه در سال، برای مرخصی زایمان کارمند رسمی نیز بر اساس مقررات تامین اجتماعی، حقوق، پاداش و عیدی تعلق می گیرد.
- امکان بازگشت کارمند بعد از پایان مرخصی زایمان به سرکار به دلیل احتساب آن جزء ایام تعلیق از کار.
با توجه به قوانین و شرایط دریافت مرخصی زایمان بیمه تامین اجتماعی یا شرکت های دولتی، می توان گفت که این مرخصی مانند سایر مرخصی های سال و با همان مزایا برای فرد شاغل در نظر گرفته شده است. در نتیجه تمامی حقوق و مزایا مانند مرخصی های 26 روزه سال، قابل پرداخت است. همانطور که ذکر شد، تنها مرخصی قبل از زایمان، ممکن است بدون حقوق باشد و باید به صورت استعلاجی ثبت شود. ما در مقاله انواع مرخصی در قانون کار و نحوه محاسبه مرخصی به این مورد نیز اشاره کرده ایم.
مدت زمان مرخصی زایمان چقدر است؟
یکی از سوالات رایج در مورد شرایط دریافت مرخصی زایمان، مدت زمان آن است. مدت زمان مرخصی زایمان بر اساس قانون اصلاح جمعیت تعیین می شود. در سال جاری بر طبق قانون، تامین اجتماعی موظف است که 9 ماه به کارمندان مرخصی بدهد. همچنین باید حقوق 9 ماه به صورت کامل، به فرد شاغل پرداخت شود. مدت زمان مرخصی زایمان تا سه فرزند به صورت قانونی تعیین شده است و به شرح زیر است:
- 9 ماه مرخصی زایمان برای یک قلو و دو قلو
- 1 سال مرخصی زایمان برای سه قلو و بیشتر
تاثیر سابقه بیمه برای دریافت مرخصی زایمان
همانطور که می دانید میزان سابقه بیمه می تواند در دریافت یا عدم دریافت مرخصی زایمان تاثیرگذار باشد. به همین دلیل بسیاری از مادران نگران این موضوع هستند. در نتیجه در این بخش به تاثیر سابقه بیمه بر دریافت این مرخصی اشاره خواهیم کرد. در صورتی که قصد بارداری دارید و می خواهید از مرخصی زایمان استفاده کنید، باید بدانید که باید به مدت 2 ماه و یک سال قبل از بارداری، سابقه بیمه داشته باشید.
تنها در این صورت امکان استفاده از مرخصی با حقوق برای فرد فراهم می شود. باید گفت که در این راستا، تامین اجتماعی شرط راحتی را برای کارمندان تعیین کرده است تا امکان استفاده از مرخصی زایمان برای بیشتر افراد فراهم باشد.
احتساب مرخصی زایمان جزء سابقه بیمه
همانطور که در ابتدای مقاله شرایط دریافت مرخصی زایمان ذکر شد، مرخصی زایمان مانند مرخصی های 26 روزه در سال، با حقوق است. گاهی افراد تمایل دارند که قبل از زایمان و در دوران بارداری از مرخصی استفاده کنند که در این حالت، مرخصی می تواند به صورت استعلاجی و بدون حقوق یا با حقوق باشد. در صورت دریافت مرخصی بعد از زایمان، حالت تعلیق از کار محسوب می شود و فرد می تواند بعد از تمام مرخصی سر کار برود. در نتیجه جزء سوابق بیمه وی به شمار می رود.
آیا میزان مرخصی زایمان برای دو قلو بیشتر است؟
بسیاری از مادران که دارای فرزند دو قلو هستند، این سوال را مطرح می کنند که آیا مدت زمان مرخصی زایمان برای مادرانی که فرزندشان دو قلو است، بیشتر است؟ مسلما زحمت و انرژی بیشتری برای مراقبت از کودکان دو قلو باید صرف شود؛ اما باید گفت که شرایط دریافت مرخصی زایمان و مدت زمان آن، برای نوزاد دو قلو و تک یکی است! تنها در صورتی که مادر فرزند 3 قلو به دنیا آورد، امکان استفاده از مرخصی زایمان 1 ساله یا بیشتر را خواهد داشت.
شیوه ثبت مرخصی زایمان در لیست بیمه تامین اجتماعی
همانطور که ذکر شد یکی از شرایط دریافت مرخصی زایمان، این است که فرد از کار تعلیق می شود. در این صورت چطور باید مرخصی زایمان در لیست بیمه تامین اجتماعی ثبت شود؟ باید گفت که به منظور ثبت مرخصی زایمان در لیست بیمه باید میزان کارکرد فرد را در این مدت، صفر ثبت کرد؛ اما نباید ترک کار قید شود.
در این حالت در لیست بیمه و در بخش توضیحات باید ذکر شود که علت کارکرد صفر، مرخصی زایمان است. بدین منظور بسیاری از شرکت ها از نرم افزار حسابداری استفاده می کنند تا روند به شیوه مکانیزه و با سرعت بیشتری انجام و ثبت شود. در این راستا یادگیری و آموزش حسابداری می تواند بسیار موثر باشد.
علت استفاده از مرخصی استعلاجی در دوران بارداری چیست؟
بسیاری از زنان شاغل تمایل دارند که از مرخصی استعلاجی در دوران بارداری استفاده کنند. یکی از دلایل آن این است که برخی از زنان ممکن است در دوران بارداری دچار مشکلاتی شوند و در نتیجه از طرف پزشک، برای آنها استراحت تجویز شود. در این صورت امکان استفاده از مرخصی زایمان به صورت استعلاجی وجود دارد. شرایط دریافت مرخصی زایمان در زمان بارداری متفاوت است.
اگر مدت زمان مرخصی زایمان از 15 روز کم تر باشد، تنها ارائه گواهی پزشک کافی می باشد و مرخصی با حقوق خواهد بود؛ اما اگر مدت زمان مرخصی بین 15 الی 60 روز باشد، باید توسط پزشک معتمد تایید شود تا بتوان حقوق مرخصی استعلاجی پرداخت شود. با بروز مشکلاتی مانند سقط جنین، می توان از نوعی از مرخصی استعلاجی که مربوط به این مورد است، استفاده کرد که این مورد نیز باید گواهی توسط پزشک معتمد تایید شود.
اگر مدت زمان استعلاجی بیشتر از 60 روز طول بکشد، نیاز به تایید شورای پزشکی وجود دارد. در تامین اجتماعی، مرخصی استعلاجی قبل از بارداری، در سوابق بیمه نیز ثبت می شود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت مرخصی زایمان در تامین اجتماعی
در صورتی که شرایط دریافت مرخصی زایمان را بر اساس این مقاله دارید، می توانید مدارک خود را برای ارائه آماده کنید. کسانی که شاغل هستند و بیمه تامین اجتماعی دارند، باید برای دریافت مرخصی زایمان مدارک مشخصی را ارائه دهند. در ادامه یک لیست از مدارک مورد نیاز برای مرخصی زایمان بیمه تامین اجتماعی را ذکر خواهیم کرد.
- ارائه کد بیمه تامین اجتماعی یا دفترچه
- دریافت گواهی از پزشک و ارائه آن
- برگه خلاصه پرونده ترخیص از بیمارستان
- ارائه کپی از تمامی صفحات شناسنامه پدر و مادر
- ارائه شناسنامه کودک
کلام آخر
در این مقاله شرایط دریافت مرخصی زایمان به صورت کامل ذکر شد و شما می توانید بر اساس آن بدانید که مشمول استفاده از مرخصی زایمان هستید، یا نه. با توجه به شرکتی که در آن مشغول به کار هستید و نوع بیمه، می توان از شرایط و قوانین مربوط به مرخصی زایمان آگاه شد.