چک صیادی چیست؟ و مزایای آن

چک صیادی چیست؟ و مزایای آن

چک صیادی چیست سوالی است که در خصوص چک های جدید مطرح می شود. چک صیادی یک نوع چک معمولی است که امکان استعلام آن وجود دارد. این قابلیت موجب می شود که بتوان تشخیص داد که فرد صادرکننده دارای سابقه چک برگشتی است یا نه! در این رابطه مواردی مانند تفاوت چک صیاد با معمولی، نحوه وصول چک صیادی، نمونه چک صیادی، استعلام چک صیادی، شرح چک صیادی چی بنویسیم و تفاوت ظاهری چک صیادی با چک معمولی مطرح می شوند.

سال های گذشته از چک هایی برای انجام مبادلات مالی استفاده می شد که امکان استعلام نداشتند. در نتیجه گیرنده چک نمی توانست بفهمد که صادر کننده چک چه سابقه ای دارد. در قانون جدید چک، چک های صیادی جای چک های قدیمی را گرفتند و امکان کلاهبرداری در این خصوص وجود ندارد. چک تضمینی مبحث دیگری است که در مقاله ای جداگانه در خصوص آن صحبت کرده ایم.

با توجه به توضیحاتی که در خصوص چک جدید ذکر شد، باید گفت که این نوع چک مزایای بسیار زیادی برای گیرنده چک دارد. با دریافت چک های جدید امکان کلاهبرداری و تقلب کمتر می شود و معاملات با سلامت بیشتری انجام می شوند. به منظور  آموزش حسابداری باید با قوانین چک نیز آشنا شویم.

چک صیادی چیست؟

شاید تصور کنید که چک صیادی از نظر ظاهری تفاوت بسیار زیادی با چک های معمولی دارد. در راستای پاسخ به سوال اینکه چک صیادی چیست باید تعریف دقیقی از آن ارائه دهیم. چک صیادی همان چک معمولی می باشد که برای جلوگیری از کلاهبرداری و برگشت خوردن چک قابلیت استعلام دارد. به همین دلیل در قانون جدید استفاده از چک های قدیمی توصیه نمی شود و بهتر است از چک صیاد بنفش استفاده شود.

بر طبق قانون جدید چک های صیادی باید از طریق سامانه صیاد صادر شوند. این سامانه تحت نظارت مستقیم بانک مرکزی است و ضمانت و امنیت بیشتر چک های جدید موجب شده است که امروزه برای مبادلات مالی تنها چک صیاد مورد پذیرش باشد. بر اساس ماده 6 قانون صدور چک، بانک ها نیز باید با مراجعه به سامانه صیاد بانک مرکزی نسبت به صدور چک برای مشتریان اقدام کنند. باید به این موضوع اشاره کنیم که شرایط و قوانین مربوط به چک با سفته متفاوت می باشد.

چک صیادی چیست؟

مزایای چک صیادی چیست؟

به منظور آشنایی با اینکه مزایای چک صیادی چیست، باید در این بخش مطالبی را ذکر کنیم. هر قانون جدید می تواند دارای مزایا و معایبی باشد. در خصوص چک صیادی همانطور که ذکر شد یکی از اصلی ترین مزایا این است که قبل از اینکه یک چک دریافت شود، می توان از میزان خوش حسابی صادرکننده آن مطلع شد. همچنین بانک مرکزی به کسانی که صلاحیت لازم برای دریافت چک را ندارند، دسته چک صیادی نمی دهد!

بسیاری از کاسبان و بازاریان برای انجام معاملات خود از چک استفاده می کنند. برخی از این افراد سابقه بسیار بدی در وصول چک دارند و این احتمال دارد که چک هایشان برگشت خورده باشد. در نتیجه از طریق استعلام می توان از خوش حسابی فرد صادرکننده چک مطلع شد. در این صورت این امکان وجود ندارد که جاعلان نیز بتوانند چک های جعلی ارائه دهند؛ البته باید گفت که در حال حاضر این امکان وجود ندارد که بتوانیم از طریق استعلام از سرقتی بودن یک چک مطلع شویم.

تفاوت چک صیاد با معمولی

همانطور که در ابتدای مقاله چک صیادی چیست ذکر شد، چک های جدید با قدیمی تفاوت دارند. تفاوت چک صیاد با معمولی در این است که چک های صیادی تضمین شده هستند و توسط بانک مرکزی صادر می شوند. در نتیجه این چک ها توسط بانک ها صادر نمی شود! چک های بانکی عادی و معمولی، چک مسافرتی، بین بانکی و تایید شده همه توسط بانک صادر می شوند.

می توان گفت که امنیت بیشتر از اصلی ترین تفاوت های بین چک صیاد و معمولی است. گیرنده چک می تواند با اطمینان کامل از چک قبل از دریافت آن استعلام بگیرد. در نتیجه امکان جعل، کلاهبرداری و … در این نوع چک کمتر است.

مشخصات چک صیادی

چک های قدیمی و جدید هر کدام دارای مشخصات ظاهری متفاوتی هستند. با توجه به اینکه تا اینجا با اینکه چک صیادی چیست، آشنا شدیم حال قصد داریم که در خصوص مشخصات این چک صحبت کنیم. برای خرید های اقساطی چک های قدیمی و جدید کاربرد دارند؛ اما باید بدانیم که این دو از نظر ظاهری متفاوت هستند.

روی چک های صیادی عبارت صیاد درج شده است که به معنای صدور یکپارچه الکترونیک دسته چک است! از مشخصات چک صیادی می توان به نماد بانک مبدا روی آن اشاره کرد. همچنین یک شناسه 16 رقمی روی چک وجود دارد. چک های قدیمی به رنگ کرم صادر می شدند؛ اما چک صیادی بانک مرکزی بنفش رنگ هستند.

نحوه وصول چک صیادی

در ادامه بحث اینکه چک صیادی چیست باید در خصوص نحوه وصول آن نیز صحبت کنیم. نحوه وصول چک صیادی به دلیل اینکه چک یکی از پر استفاده ترین سند مالی برای معاملات است، بسیار اهمیت دارد. انجام معامله با چک های قدیمی که قابلیت استعلام نداشتند برای گیرنده چک دردسرهایی ایجاد می کرد. بسیاری از افراد گیرنده چک به دلیل عدم موجودی در حساب صادر کننده، با چک های برگشت خورده مواجه شدند.

در سال 1396 توسط بانک مرکزی یک سامانه برای صدور یکپارچه چک با نام صیاد راه اندازی شد. در این صورت بانک مرکزی به صورت مستقیم روی صدور دسته چک نظارت داشت. برای وصول چک های صیادی در مبدا باید به نهاد مالی مربوطه صدور چک مراجعه می شود. در این صورت باید وجه نقد بر اساس رقم چک بررسی شود و بعد از تایید پرداخت شود. در صورت برگشت خوردن چک شرایط وصول چک متفاوت خواهد بود.

شما می توانید از طریق طرح دعوی حقوقی، شکایت کیفری و اجرای چک از طریق ثبت از چک صیادی و قدیمی برگشتی شکایت کنید. بدین منظور باید به دادگاه مراجعه شود و مراحل دنبال شوند.

نحوه وصول چک صیادی

استعلام چک صیادی

در راستای اطلاع از اینکه چک صیادی چیست باید در خصوص استعلام آن هم مطالبی را ذکر کنیم. استعلام چک صیادی از طریق پیامک قابل انجام است. بدین منظور باید به سامانه چک صیادی به آدرس sayad.bmi.ir مراجعه کنید. بدین منظور باید شماره 16 رقمی چک را به شماره 701701 بفرستید.

همچنین برخی از اپلیکیشن ها نیز قابلیت استعلام چک را فراهم کرده اند و کاربران به راحتی می توانند از سابقه صادرکننده چک آگاه شوند.

چک صیادی زرد چیست؟

همانطور که در بحث اینکه چک صیادی چیست ذکر شد، رنگ چک صیادی بنفش است. این رنگ نشان از وضعیت و اعتبار صادرکننده چک دارد. چک صیادی زرد نشان از این دارد که فرد یک فقره چک برگشتی دارد! این امکان وجود دارد که بعد از استعلام، وضعیت نارنجی نشان داده شود. این رنگ نیز به این معنی است که فرد 2 تا  چک برگشتی دارد.

شرح چک صیادی چی بنویسیم؟

در چک های قدیمی و جدید که با نام صیادی شناخته می شوند، باید در بخش هایی که مشخص شده است اطلاعاتی درج شود. برخی از افراد اطلاعی از نحوه نوشتن بخش های مختلف یک چک ندارند و ممکن است در این خصوص اشتباهاتی را نیز انجام دهند. این کار می تواند زمینه را برای جعل فراهم کند و دردسرهای زیادی برای شخص ایجاد کند. به همین دلیل باید با بخش های مختلف چک و نحوه نوشتن درست آن آشنایی داشته باشیم. بدین منظور باید بخش هایی که ادامه ذکر می شوند، به صورت دقیق نوشته شوند:

  • نوشتن تاریخ چک به حروف و عدد برای جلوگیری از ایجاد تغییر در آن
  • درج مبلغ چک به عدد و حروف، به ریال و تومان
  • تکمیل بخش در وجه … با نوشتن نام شخصی که برای وی چک صادر می شود.
  • درج امضاء در قسمت مربوطه و نوشتن نام و نام خانوادگی صادرکننده چک
  • نوشتن شرح صدور چک با توضیح علت صدور آن

تفاوت ظاهری چک صیادی با چک معمولی

همانطور که در بحث چک صیادی چیست ذکر شد حتی ظاهر چک های قدیمی و جدید نیز با هم تفاوت دارد و مخاطب در نگاه اول می تواند تشخیص دهد که چک صیادی است یا نه! ما در بخش قبلی نیز اشاره کردیم که رنگ چک صیادی جدید بنفش است و رنگ بندی های دیگر به سابقه اعتیاری صادرکننده مرتبط می باشد.

وضعیت اعتباری صادرکننده چک از طریق اپلیکیشن ها، سایت بانک مرکزی و … قابل بررسی است. در صورتی که وضعیت به رنگ سفید باشد، نشان دهنده این است که فرد چک برگشتی ندارد. رنگ چک معمولی نیز کرم رنگ می باشد.

کلام آخر

به اینکه چک صیادی چیست و چه مزایایی دارد در این مقاله اشاره شد. از چک برای خرید اقساطی یا انجام معاملات استفاده می شود؛ در نتیجه باید از امنیت آن اطمینان کسب کنیم. به همین دلیل بر اساس قانون جدید چک های صیادی قابل استعلام هستند و می توان با استفاده از آن ها قبل از معامله از سابقه صادرکننده چک مطلع شد.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰