چک تضمینی چیست؟ تفاوت چک تضمین شده رمزدار و چک رمزدار بین بانکی
چک تضمینی توسط بانک صادر می شود و برای صدورش نیازی به دسته چک نیست. در این خصوص ممکن است مواردی مانند سقف مبلغ چک تضمین شده، مدت زمان وصول چک تضمینی، وصول چک تضمینی در بانک دیگر، نحوه وصول چک تضمین شده و ابطال چک تضمینی مطرح گردند.
انجام امور مالی در طول تاریخ با تغییراتی همراه بوده است. در سال های گذشته مبادلات پولی و مالی و نحوه پرداخت متفاوت بود. تغییرات گسترده ای در این خصوص در سیستم مالی ایجاد شد. خرید آنلاین، استفاده از دستگاه کارتخوان، ای تی ام و …در سال های اخیر رایج شدند؛ حتی در سال های دورتر از چک هم خبری نبود!
امروزه چک یکی از اسناد مالی کاربردی است که از زمان اولین استفاده تا کنون تغییرات زیادی در سیستم مالی و معاملات ایجاد کرده است. در گذشته تنها یک نوع چک بود که در وجه صادر می شد؛ اما امروزه چک انواع مختلفی دارد و قوانین مختلفی نیز برای استفاده از هر کدام وجود دارد که باید به آن توجه شود.
به منظور آشنایی بیشتر با اینکه چک تضمینی چیست، شما باید از قبل با انواع چک آشنا باشید. در این صورت می توانید درک بهتری از آن داشته باشید. امروزه برای محاسبه امور مالی شرکت ها از انواع نرم افزار مانند نرم افزار سپیدار استفاده می شود که موجب تسریع در روند محاسبه امور مالی شده اند. چک نیز در تسریع روند معاملات نقش تعیینکننده ای دارد. هر کدام از چک ها مانند چک رمز دار یا تضمینی کارایی مختص به خود را دارند.
چک تضمینی چیست؟
برای اینکه بتوانیم تفاوت بین چک تضمینشده رمزدار و چک رمزدار بین بانکی را بهتر متوجه شویم، باید در خصوص اینکه چک تضمینی چیست نیز اطلاعات کاملی داشته باشیم. چک تضمین شده از طریق بانک و به دلیل اینکه مشتری درخواست داده است، صادر می شود. به این دلیل که پرداخت وجه آن توسط بانک صادرکننده تضمین می شود با نام تضمینشده از آن یاد می شود.
به منظور صدور این چک نیازی نیست که شما دسته چک داشته باشید. شما می توانید به شعب بانک مورد نظر مراجعه کنید و برای صدور آن درخواست دهید. در صورتی که چک صادر شود در همان زمان صدور مبلغش از حساب کسی که آن را درخواست کرده است، کم می شود. این چک در حکم پول نقد است و کسی که حامل آن باشد به راحتی می تواند به بانکی که چک از طریق آن صادر شده است، مراجعه کند و پول دریافت نماید.
چک رمزدار اغلب در وجه حامل است و تنها می توان اعتبار آن را از طریق بانکی که نسبت به صدور آن اقدام کرده است، تامین کرد. همانطور که ذکر شد در هنگام صدور مبلغ چک از حساب کم می شود و این چک در حکم پول نقد به افراد دیگر دادهمی شود. با توجه به محتوای این مطلب باید مطالبی را نیز در خصوص ثبت چک در حسابداری بدانید.
چک تضمین شده چه قوانینی دارد؟
چک تضمینی یا چک تضمین شده دارای قوانین مخصوص به خود می باشد. به همین دلیل در این قسمت ما قصد داریم در خصوص قوانین مربوط به چک تضمینی از این بخش صحبت کنیم:
- عدم حق مسدودسازی پرداخت وجه چک توسط درخواست دهنده چک و یا افرادی که پشت نویسی می کنند.
- عدم ایجاد اختلال در امکان وصل چک با اتفاقاتی مانند ورشکستگی، حجر و فوت صادرکننده چک
- عدم حق توقیف وجه چک توسط طلب کاران صادر کننده چک تضمین شده
- چک های که دارای تضمین هستند باید مواردی مانند رمز، شماره امضا و مهر مربوط به بانک را داشته باشند.
- استفاده از چک برای مصارف رایج مانند واریز وجه به حساب قرض الحسنه جاری بانک، به منظور پس انداز های بلندمدت و کوتاه مدت، واریز به منظور جبران قرض و بدهی، واریز وجه به حساب های دولتی و ….
- پرفراژ کردن مبلغ چک با استفاده از ماشین چک نویسی بر روی چک
این قوانین حتما باید در خصوص چک رعایت شوند. یکی از نکات مهم در این خصوص، این است که چنین چک هایی باید حتما توسط بانک صادر گردند. پرداخت چک ها نیز باید از طریق شعب بانک صادرکننده باشد. به همین دلیل بانک های دیگر سهی در صدور این نوع چک نخواهند داشت. شاید تصور کنید که امکان وصول چک در بانک های دیگر نیست؛ اما باید گفت که در صورتی که در شعب مربوط به بانک صادرکننده نسبت به وصول چک اقدام شود، همان لحظه وجه واریز می شود.
این نکته را باید در نظر داشت که این نوع چک ها را نمی توان مسدود یا توقیف کرد. مواردی که ذکر شد نیز تاثیری در وصول یا عدم وصول چک ندارند.
تفاوت چک تضمینی رمز دار یا چک رمز دار بین بانکی
گاهی دو نوع چک با نام «چک تضمینشده رمز دار» و «چک رمز دار بین بانکی» به دلیل شباهت اسمی با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. این دو دارای تفاوت هایی با هم هستند. چک رمزدار بین بانکی کاربردش برای انتقال پول بین دو بانک می باشد؛ اما چک تضمینشده به منظور تضمین پول نقد صادر می شود. برای صادر شدن این نوع چک نیازی به دسته چک نیست.
چک های این چنینی در وجه حامل صادر می گردند که این مزیت در چک بین بانکی وجود ندارد. چک های بین بانکی حتما باید در وجه شخصی که قرار است چک به وی تعلق بگیرد، صادر می شوند.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص چک های تضمینشده بین بانکی صحبت شد. این چک ها رمز دار هستند و اغلب با چک رمز دار بین بانکی اشتباه گرفتهمی شوند. هر فردی می تواند با مراجعه به بانک بدون دریافت دسته چک نسبت به دریافت چک تضمینی اقدام کند. این چک ها به صورت حامل صادر می شوند که در این صورت در حکم پول محسوب می شوند. در نتیجه فرد می تواند با استفاده از آن به بانک مراجعه کند و پول را دریافت کند. این نوع چک ها دارای تفاوت هایی با چک رمزدار بین بانکی هستند.