حساب معین چیست؟

حساب معین چیست؟

حساب معین چیست از سوالاتی است که مربوط به حسابداری می باشد و ما در این مطلب به آن خواهیم پرداخت. در این خصوص مواردی مثل حساب معین حقوق و دستمزد، حساب معین انبار در سپیدار، نمونه حساب معین و حساب معین و تفصیلی ممکن است مطرح شوند.

ابزارهای مختلفی در حسابداری وجود دارند که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند. حساب معین نیز یکی از این ابزارها می باشد که به منظور ثبت و نظارت روی تراکنش های مالی کاربرد دارد. این نوع حساب در مبادلات اقتصادی می تواند به کار رود. این سیستم ثبت تراکنش مالی دارای مکانیزمی است که می تواند با بدهکار و بستانکار کردن حساب، موجب مدیریت مالی شرکت شود.

تراکنش های مالی در این صورت باید به شکل جزئی ثبت گردند. می توان از طریق بررسی حساب معین مواردی مانند مالیات و یا عوارضی که شرکت باید پرداخت کند را به دست آورد. از این طریق امکان محاسبه هزینه های شرکت و درآمد کسب شده را نیز می توان محاسبه کرد.

امروزه به منظور تسریع در محاسبه امور مالی شرکت ها از نرم افزارهای حسابداری استفاده می شود. مثلا نرم افزار سپیدار در این خصوص می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و روند محاسبه تراکنش های مالی را تسریع ببخشد. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص حساب معین و کاربرد آن صحبت کنیم؛ بنابراین تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

حساب معین چیست و چه کاربردی دارد؟

برای اینکه بدانیم حساب معین چیست و چه کاربردی دارد، باید یک تعریف دقیق از آن ارائه دهیم. حساب معین به عنوان یک حساب فرعی شناخته می شود که می تواند اطلاعات امور مالی را به صورت جزئی تر و دقیق تر ارائه دهد. تمامی جزئیات مربوط به معاملات، حساب های دریافتنی و پرداختنی جزو این دسته قرار دارند.

می توان گفت حساب هایی که در دفاتر معین به ثبت می رسند به نوعی زیر مجموعه دقیقی از حساب های دفاتر کل هستند. این حساب دارای پیچیدگی چندانی نیست و تنها باید به درستی نگهداری شود. حساب های مشتریان در این حساب قرار دارد و ممکن است برخی از استثنا ها نیز در آن درج شوند.

به منظور ایجاد تمرکز روی حساب های مشتریان استفاده از یک حساب فرعی در کنار حساب دفتر کل بسیار ضروری به نظر می رسد. اگر بخواهیم برای هر مشتری یک حساب در دفتر کل ایجاد کنیم حجم آن بسیار زیاد می شود و به همین دلیل از حساب معین استفاده می کنیم. می توان گفت که از می خواهیم با هر حساب مشتری به صورت تکی برخورد کنیم، باید حساب فرعی در دفتر معین ایجاد کنیم.

حساب معین یک قسمت از سیستم سه سطحی است که نسبت به کنترل تراکنش های صورت گرفته در یک واحد تجاری اقدام می کند. پیگیری اطلاعات مرتبط با تراکنش ها از طریق حساب های دریافتنی و پرداختنی انجام می شود.

حساب معین چیست و چه کاربردی دارد؟

تعریف گردش حساب معین

در هنگام آشنایی با اینکه حساب معین چیست، با واژه هایی مواجه می شوید که باید از آنها هم یک تعریف دقیق ارائه شود. گردش حساب معین یکی از این اصطلاحات است که می توان گفت به منظور کنترل مالی و مانیتورنیگ در یک شرکت کاربرد دارد. همه تراکنش ها باید در یک دفتر به صورت دقیق ثبت شوند.

 از این طریق می توان مواردی مانند میزان بدهی، بستانکاری و … را در یک بازه زمانی مشخص حساب کرد. گردش حساب معین موجب می شود که صاحب یک کسب و کار تحلیل عمیق تری از وضعیت مالی کسب و کار خود داشته باشد و بر همان اساس تصمیم گیری کند.

برای اینکه بتوان از گردش حساب معین استفاده کرد، در ابتدا باید تراکنش ها در دفتر حساب درج شوند. بعد از این پروسه می توان گردش روزانه، ماهانه و سالانه را برای هر حساب به صورت جداگانه محاسبه کرد. امکان محاسبه بدهی و بستانکاری هر حساب نیز وجود دارد.

انواع حساب معین کدامند؟

حال در ادامه بحث حساب معین چیست، باید با انواع آن نیز آشنا شویم. همانطور که ذکر شد به منظور محاسبه جزئی تر حساب ها باید از حساب معین استفاده شود. این ابزار حسابداری برای محاسبه دقیق تراکنش های مالی بسیار کاربردی می باشد. حساب معین دارای انواع مختلفی است که می توان آنها را به دو گروه تقسیم بندی کرد:

  • حساب های دارایی معین: شامل حساب نقدی، بانکی، موجودی کالا، سرمایه گذاری و حساب دریافتنی
  • حساب های بدهی معین: حساب وام، قرض، سپرده، حقوق و دستمزد و حساب پرداختنی

تراکنش های مالی یک شرکت بر همین اساس باید در حساب معین ثبت شوند. حساب معین متشکل از حساب هایی است که شرکت در حال استفاده از آنها است.

آشنایی با حساب معین هزینه ها

در راستای اینکه حساب معین چیست، یک اصطلاح با عنوان «حساب معین هزینه ها» مطرح می شود. یکی از انواع حساب های معین با عنوان حساب معین هزینه ها ذکر می شود. در دفتر حساب های یک کسب و کار از آن برای ثبت هزینه های مختلف استفاده می شود. این هزینه ها می توان شامل هزینه های تولید، فروش، مدیریت کسب و کار و هزینه تبلیغات باشند. می توان گفت پرداخت این هزینه ها یک امر ضروری برای اداره و کنترل هزینه ها می باشد.

اگر بخواهیم به اهداف حساب معین هزینه ها اشاره کنیم باید به محاسبه هزینه های واقعی کسب و کار اشاره کنیم. امکان ترسیم سود شرکت از این طریق ممکن است و با توجه به جزئیات این نوع حساب، می توان نسبت به کاهش هزینه های غیر ضروری اقدام کرد. از این طریق امکان دسته بندی هزینه های کسب و کار وجود دارد و در نتیجه این امکان فراهم است که هزینه های مربوط به هر بخش بررسی شوند.

تفاوت دفتر کل، حساب معین و حساب تفصیلی

در راستای پرداختن به اینکه حساب معین چیست، موضوع تفاوت حساب معین و حساب تفصیلی و یا تفاوت حساب معین و دفتر کل مطرح می شود. این ابزارها همگی برای کنترل تراکنش های مالی کاربرد دارند؛ اما دارای تفاوت هایی نیز با هم هستند که  باید در خصوص آن صحبت شود. با ارائه تعریف هر کدام می توان در خصوص تفاوت های آن ها مطالبی را ذکر کرد.

همانطور که گفته شد حساب معین در یک بازه زمانی مشخص تمامی تراکنش های مالی شرکت را با جزئیات ثبت می کند. این تراکنش ها مربوط به دارایی، بدهی و سرمایه گذاری هستند. در حساب دفتر کل که به عنوان یک حساب تفصیلی شناخته می شود، نمی توان حساب های جزئی را ثبت کرد؛ چراکه این حساب بسیار حجیم خواهد شد. از این رو از حساب معین برای ثبت تراکنش های جزئی استفاده می شود.

تراکنش های حساب های معین در دفتر کل در یک ستون درج می شوند. موجودی ابتدایی و انتهایی حساب ها نیز باید در دفتر کل ثبت شود. در خصوص حساب تفصیلی باید گفت که این حساب یک ابزار برای ثبت تراکنش جزئی می باشد. می توان چنین عنوان کرد که در یک حساب تفصیلی، تمامی تراکنش های مالی مرتبط با مواردی مانند دریافت و پرداخت وجه و یا هزینه ها و در آمدهای نقدی در یک بازه زمانی مشخص درج می شوند.

با توجه به این تعاریف می توان به تفاوت این سه حساب پی برد. این حساب ها مکمل یکدیگر هستند و در یک شرکت باید از این حساب ها به منظور کنترل تراکنش های مالی استفاده شود.

تفاوت دفتر کل، حساب معین و حساب تفصیلی

معنی بدهکار و بستانکار در حساب معین

با توجه به مطالبی که در خصوص اینکه حساب معین چیست، ذکر شد حال می خواهیم به معنی بدهکار و بستانکار در حساب معین اشاره کنیم. این دو مفهوم در حسابداری و به ویژه در حساب معین کاربرد دارند.

شخص یا حسابی که به شخص یا حساب دیگر دارای بدهی باشد، با عنوان بدهکار معرفی می شود. برای اینکه بتوانیم تراکنش مالی بدهکار را در حساب معین ثبت کنیم، باید مبلغ در ستون سمت راست درج شود. مبلغ مربوط به بستانکار نیز در ستون سمت چپ حساب معین باید ثبت گردد. بستانکار نیز کسی است که از شخص دیگر مبلغی را باید دریافت کند. این شخص دارای حق بر پرداختی است. در این صورت باید مبلغ بستانکاری در سمت راست و بدهی در سمت چپ حساب معین درج شود.

می توان گفت که تراکنش های مالی حساب معین دارای دو جنبه بدهکار و بستانکار می باشند. به منظور ثبت تراکنش مالی استفاده از این مفاهیم ضروری به نظر می رسد.

کاربرد حساب معین

حال که در خصوص اینکه حساب معین چیست، صحبت کردیم، باید در مورد کاربرد های آن نیز مطالبی را ذکر کنیم. کاربرد های حساب معین در حسابداری عبارتند از :

  • امکان ثبت تراکنش مالی در این ابزار حسابداری
  • قابلیت دسته بندی هزینه ها و درآمد های شرکت
  • امکان رصد وضعیت مالی شرکت
  • تایید درستی و صحت تراکنش های مالی

کلام آخر

در این مقاله در مورد اینکه حساب معین چیست صحبت شد. همچنین به این موارد اشاره شد که این حساب چه تفاوتی با حساب دفتر کل و حساب تفصیلی دارد. این ابزار حسابداری می تواند برای ثبت تراکنش های مالی با جزئیات بیشتر کاربرد داشته باشد. امروزه استفاده از این حساب ها برای کنترل و نظارت بر میزان درآمد و هزینه های شرکت امری ضروری اشت. از این طریق می توان برای هر مشتری حساب جداگانه تهی کرد و در مواقع مورد نیاز برای بررسی عملکرد شرکت از این نوع حساب ها استفاده کرد.

به این مقاله امتیاز دهید post
دیدگاه‌ها ۰