اعتبار اسنادی چیست؟ انواع اعتبار اسنادی
اعتبار اسنادی چیست و چه کاربردی دارد یکی از سوالاتی است که در حسابداری مطرح می شود. ممکن است در این رابطه موضوعاتی مانند آموزش کامل اعتبارات اسنادی و lc، مدارک لازم جهت گشایش اعتبار اسنادی و انواع اعتبار اسنادی یا ال سی نیز ذکر شوند. این تعهد بانکی از سوی موسسات مالی به منظور پرداخت وجه صادر می شود.
در امور تجارت پولی از اسنادی استفاده می شود که با عنوان ال سی شناخته می شوند. اعتبار اسنادی تعهدی برای پرداخت پول از طرف موسسات مالی می باشد. این تعهد به خریدار و فروشنده ارائه می گردد و در تجارت بین المللی کاربرد داد. هنگام معاملات بین المللی که بین دو کشور انجام می شود، اعتبار نامه اهمیت بسیار زیادی دارد. علاوه بر آن مواردی مانند فروشنده، بانک صادر کننده و بانک ابلاغ نیز اهمیت دارند.
از این عناوین به منظور مدیریت کسب و کار استفاده می شود. علاوه بر این اصطلاحات، در حسابداری به منظور مدیریت امور مالی انواع نرم افزار کاربرد دارند. مثلا نرم افزار سپیدار یکی از پر کاربرد ترین ها برای حسابداری شرکت های مختلف محسوب می شود. در خصوص اعتبار اسنادی نیز می توان گفت که نقش بسیار مهمی در تعهد برای معاملات بین المللی دارد.
نقش بانک در استفاده از اعتبارات اسنادی به گونه ای می باشد که نباید در صورت عدم دریافت تاییدیه، وجهی پرداخت کند. در ایران در خصوص استفاده از اعتبار اسنادی نیاز به کسب مجوز از بانک مرکزی است. با این مجوز امکان استفاده از آن در امور تجارت پولی وجود خواهد داشت.
اعتبار اسنادی چیست؟
حال که تا حدودی با اصطلاح «اعتبار اسنادی» آشنا شدیم، باید یک تعریف دقیق تر از آن ارائه کنیم. اینکه اعتبار اسنادی چیست می تواند به ما در استفاده بهتر از آن در امور مالی کمک کند.
اعتبار نامه یا اعتبار اسنادی که در انگلیسی به آن LC یا Letter of Credit گفته می شود، یک تعهد بانکی می باشد که به منظور انجام تجارت پولی بین المللی به فروشندگان و خریداران داده می شود. تعهداتی در این اعتبارنامه ذکر می شود که به موجب آن زمان دقیق پرداخت پول مشخص می شود. همانطور که ذکر شد نیز بانک نباید هیچ وجهی را تا زمان تاییدیه، پرداخت کند.
مرجع صادرکننده اعتبارنامه بانک و موسسات مالی هستند. در امور مالی بازرگانی استفاده از اعتبار اسنادی امری رایج می باشد که با استناد به آن پرداخت به صورت قطعی انجام می شود و درواقع یک ضمانت برای پرداخت پول می باشد. در این اعتبار نامه ذکر می شود که نامه اعتباری باید باز خرید شود.
السی نقش بسیار تعیین کننده ای در معاملات بین المللی دارد. این تعهد در امور مالی می تواند موجب اطمنیان دو طرف از پرداخت وجه شود. می توان با توجه به شرایط و قوانین، اعتبار نامه را فسخ کرد. برخی از اصطلاحات و واژه ها در راستای اعتبار اسنادی کاربرد دارند که شامل موارد زیر می باشند:
- کابوتاژ: یکی از اصطلاحاتی است که در خصوص انتقال و حمل کالا از راه دریایی یا رودخانه مرزی بیان می شود. در معاملات ال سی ذکر این اصطلاح بسیار رایج است.
- سورشارژ: از دیگر واژه های مصطلح در ال سی، سورشارژ است که مربوط به امور مالی مانند هزینه اضافی برای کرایه حمل می باشد.
- دموراژ: در زمینه معطلی و تاخیر کشتی ها در اعتبارنامه ها از واژه دموراژ استفاده می شود که در تضاد با واژه دیسپچ است.
مزایای استفاده از اعتبار اسنادی چیست؟
در ادامه بحث اینکه اعتبار اسنادی چیست، باید در خصوص مزیت های آن نیز صحبت کنیم. همانطور که گفته شد ال سی می تواند به عنوان یک ضمانت در معاملات تجاری کاربرد داشته باشد. به همین دلیل اولین مزیت آن ضمانت پرداخت می باشد. حال در این قسمت قصد داریم با مزایای بیشتری از آن آشنا شویم که عبارتند از:
- اطمینان فروشنده از اینکه بعد از ارائه سند انتقال کالا، با توجه به اعتبارنامه وجه به وی پرداخت می شود.
- امکان کنترل تاریخ انتقال و حمل کالا از طریق اعتبار نامه
- سندهایی که مرتبط با حمل کالا هستند با توجه به مفاد موافقت نامه ابتدایی قابل تحصیل هستند که این موضوع بر اساس شرایط قرارداد بین دو طرف امکان پذیر خواهدبود.
- استفاده از تسهیلات بیشتر با توجه به ال سی به منظور سفارش کالا به دلیل اعتبار و تعهد اعتبار نامه
- تعهد بانک و موسسه مالی در قبال پرداخت پول از جانب فروشنده
مزایای اعتبار اسنادی موجب می شود که تجارت امور پولی بین المللی ساده تر صورت بگیرد. می توان گفت در صورت عدم وجود این نوع اعتبار نامه بسیاری از معاملات بین المللی قابل انجام نیستند. به همین دلیل این موضوع در تجارت بین الملل اهمیت بسیار زیادی دارد.
انواع اعتبار نامه کدامند؟
انواع مختلفی از اعتبارنامه یا اعتبار اسنادی وجود دارد. به منظور اینکه بدانیم اعتبار اسنادی چیست باید در خصوص این اعتبارنامه ها بیشتر بدانیم. هر کدام از انواع ال سی می توانند در شرایط خاصی از تجارت مورد استفاده قرار بگیرند؛ چراکه دارای تفاوت هایی با یکدیگر هستند. با توجه به نوع اعتبارنامه کاربرد آن مشخص می شود. ما در این بخش برخی از انواع اعتبار نامه اسنادی را ذکر خواهیم کرد:
- اعتبارنامه وارداتی و صادراتی
- اعتبار اسنادی قابل بازگشت
- اعتبار اسنادی غیر قابل بازگشت
- ال سی تاییدشده
- ال سی تایید نشده
- اعتبار اسنادی قابل انتقال
- اعتبار اسنادی غیر قابل انتقال
مدارک لازم برای گشایش اعتبار اسنادی
برای گشایش و افتتاح اعتبار نامه باید مدارک و اسنادی ارائه شوند. با توجه به اینکه از این آگاه شدیم که اعتبار اسنادی چیست، باید با مدارک لازم برای افتتاح اعتبارنامه نیز آشنا شویم؛ این مدارک عبارتند از:
- فرم گشایش اعتبارنامه
- استفاده از پیش فاکتور برای ثبت سفارش که اینویس و ممهور توسط وزارت بازرگانی باشد.
- فرم مورد نیاز برای ثبت سفارش کالا دارای مهر وزارت بازرگانی
- بیمه نامه باربری
- فرم مورد نیاز برای گشایش اعتبارنامه صادراتی
- فرم مورد نیاز برای تعهد ورود
- مدرک به منظور گواهی ترخیص
- مدرک مورد نیاز برای تعهدنامه نوسان نرخ ارز
کلام آخر
به منظور آشنایی با اینکه اعتبار اسنادی چیست، باید با انواع آن و مزیت هایش آشنا شویم. در معاملات تجارت پولی نیاز به یک اعتبار نامه با نام ال سی یا اعتبار اسنادی است. این اعتبارنامه از طرف بانک یا موسسه ارائه می شود که به نوعی تضمینی برای پرداخت پول به فروشنده می باشد.