اضافه کاری چیست؟ فرمول محاسبه اضافه کاری در قانون کار

اضافه کاری چیست؟ فرمول محاسبه اضافه کاری در قانون کار

محاسبه اضافه کاری دارای فرمول مشخصی می باشد که برای آن باید به مصوبات وزارت کار توجه شود. در این خصوص مواردی مانند فرمول محاسبه اضافه کاری در اکسل، نحوه محاسبه اضافه کاری کارمندان خدمات کشوری، قیمت هر ساعت اضافه کار در سال جدید و محاسبه اضافه کاری آنلاین ممکن است مطرح شوند.

از چالش های مهم بین کارفرما و افراد شاغل اضافه کار و شیوه محاسبه آن است. قانون اضافه کاری به گونه ای تدوین شده است که می توان بر اساس آن مبلغ مورد نظر را برای هر سال محاسبه کرد. در این راستا وزارت کار هر ساله در خصوص قیمت هر ساعت اضافه کار، تغییراتی ایجاد کند.

امروزه در حسابداری نوین استفاده از انواع نرم افزار حسابداری بسیار رایج شده است. هر شرکت با توجه به اصول مربوط به خود، از یک نوع نرم افزار حسابداری استفاده می کند. در این راستا نرم افزار سپیدار که دارای بسته شرکتی نیز می باشد، بسیار کاربردی است. در خصوص اضافه کاری کارمندان نیز می توان از طریق نرم افزار اقدام کرد.

بسیاری از کارمندان و کارگران در طول مدت خدمت خود ممکن است اضافه کاری داشته باشند. برخی از کارمندان هر روزه در یک تاریخ مشخص بعد از اتمام تایم کاری، اضافه کاری انجام می دهند. به همین دلیل به صورت ماهانه این مدت زمان باید محاسبه و در انتهای ماه پرداخت شود. در این مقاله قصد داریم در خصوص این موضوع بیشتر صحبت کنیم.

اضافه کاری چیست؟

دو دیدگاه در خصوص تعریف اضافه کاری وجود دارد. یکی از این دو دیدگاه از نگاه مردم و عرف است و دیگری از نگاه قوانین مربوط به قانون کار! می توان گفت که هر دو نگرش مفهوم درست و دقیقی در این خصوص ارائه می دهند. برای درک بهتر این مسئله دانستن فرمول اضافه کاری بسیار کمک کننده می باشد.

از نظر عرف به این صورت است که هر چند ساعت اضافه کاری در انتهای ماه محاسبه و پرداخت شود؛ اما اگر از دیدگاه قانونی بخواهیم به فرمول محاسبه آن نگاه کنیم، متوجه می شویم که برای محاسبه آن باید موارد دیگری نیز در نظر گرفته شوند. به همین دلیل در ادامه ما به ذکر فرمول اضافه کاری خواهیم پرداخت.

اضافه کاری چیست؟

فرمول محاسبه اضافه کاری در سال جدید

هر ساله بر اساس یک جدول که از طرف وزارت کار ارائه می شود، فرمول اضافه کاری بیان می شود. این فرمول ممکن است بر مبنای 220، 192 و 198 ساعت کار باشد. در ادامه به موارد این جدول اشاره خواهیم کرد:

  • فرمول محاسبه اضافه کار(مبنای 220 ساعت کار): حقوق پایه ÷ 220 × 1.4 × میزان کارکرد اضافه کار
  • فرمول محاسبه اضافه کار(مبنای 192 ساعت کار): حقوق پایه ÷ 192 × 1.4 × میزان کارکرد اضافه کار
  • فرمول محاسبه اضافه کار(مبنای 198 ساعت کار): حقوق پایه ÷ 198 × 1.4 × میزان کارکرد اضافه کار

در هر سال دستمزد برای هر ساعت اضافه کار مشخص می شود. به همین دلیل برای محاسبه آن بر اساس حقوق پایه باید این مورد در نظر گرفته شود. بدین منظور باید 40 در صد از میزان دستمزد یک ساعت کار معمولی را به میزان دستمزد برای یک ساعت اضافه کار بیافزایید. با این روش امکان محاسبه هر ساعت اضافه کاری فراهم می شود. مثلا اگر دستمزد شما برای هر ساعت 100 هزار تومان باشد، میزان دستمزد برای ساعت اضافه کار 140 هزار تومان است.

به منظور محاسبه دیگر مواردی مانند عیدی، سنوات، حقوق و دستمزد و … نیز فرمول های مشخصی وجود دارد که باید بر طبق آنها عمل شود. فرمول محاسبه اضافه کاری در اکسل یکی از روش هایی است که از آن در شرکت ها بدین منظور استفاده می شود.

ضریب اضافه کار چیست؟

همانطور که در فرمول ارائه شده برای محاسبه اضافه کار مشاهده کردید از یک ضریب 1.4 استفاده شده است. برابر با قانون کار این ضریب برای اضافه کار مشخص شده است. این ضریب به این معنی می باشد که هر شخصی برای یک ساعت اضافه کار میزان 40 درصد بیشتر از یک ساعت کار عادی، پول دریافت می کند. قیمت هر ساعت اضافه کار باید در این ضریب ضرب شود تا میزان آن برای هر سال مشخص شود.

محاسبه آنلاین اضافه کاری

افراد شاغل تمایل دارند که از یک روش آنلاین برای اضافه کاری خود استفاده کنند. با این روش دیگر نیازی به استفاده از فرمول نیست و تنها با درج میزان ساعت اضافه کاری، حقوق ماهانه و مبنای محاسبه بر اساس ساعت می توان به راحتی مبلغ دریافتی اضافه کار را محاسبه کرد. با یک جستجوی ساده در اینترنت می توانید چنین سایت هایی را پیدا کنید که این خدمات را به صورت رایگان انجام می دهد.

اضافه کاری در قانون وزارت کار

بر اساس قوانینی که از طرف وزارت کار تعیین می شوند، افراد شاغل باید 44 ساعت در هفته کار کنند. این میزان کار باید در هر ساعت از شبانه روز به مدت 8 ساعت باشد. ممکن است کارفرما از کارگر یا کارمند بخواهد که ساعات بیشتری در هفته کار کند. در این صورت فرد مشمول دریافت اضافه کار خواهدشد.

اضافه کاری در قانون وزارت کار

آیا اضافه کاری اجباری است و همه باید انجام دهند؟

این قانون برای مشاغل سخت و زیان آور به گونه ای دیگر تعریف شده است. برای این افراد کار در هفته باید 36 ساعت باشد و ساعت کاری آن ها در روز نیز 6 ساعت است. این موضوع باید مد نظر قرار بگیرد که بر طبق قانون کار کارفرما نباید کارگر را برای کار بیشتر اجبار کند! رضایت کارگر یا کارمند باید گرفته شود و بابت اضافه کار نیز به وی 40 درصد بیشتر از مزد یک ساعت عادی پول پرداخت شود.

در این خصوص کارگران مشاغل سخت و زیان آور، کسانی که فعالیت شیفت شب دارند و یا نوجوانان 15 الی 18 ساله نباید اضافه کاری کنند. متاسفانه بسیاری از کارفرما ها بر این اساس عمل نمی کنند و گاهی کارگر به اجبار اضافه کاری می کند؛ حتی ممکن است 40 درصد اضافه نیز به وی پرداخت نشود. این موضوعات در قانون کار قابل پیگیری هستند.

کلام آخر

در این مقاله در خصوص محاسبه اضافه کاری مطالبی را بیان کردیم. محاسبه آن باید بر طبق فرمول مشخصی انجام شود. هر سال از طرف وزارت کار یک مبلغ مشخص برای هر ساعت کار بیان می شود. در هر صورت باید 40 درصد بیشتر از یک ساعت کار عادی برای اضافه کاری پرداخت شود.

5/5 - (1 امتیاز)
دیدگاه‌ها ۰