اشخاص حقیقی و حقوقی چه کسانی هستند؟

اشخاص حقیقی و حقوقی چه کسانی هستند؟

اشخاص حقیقی و حقوقی واژه هایی هستند که در بحث های مربوط به حسابداری یا حقوقی، کاربرد دارند. شاید بتوان گفت که این دو واژه از پرکاربرد ترین اصطلاحات به کار رفته در حسابداری، محسوب می شوند. فرقی ندارد موضوع مورد نظر چه باشد؛ در هر صورت در زمینه های مختلف مانند بیمه، مالیات، حقوق و … می توانیم نشانی از عبارت « اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی» پیدا کنیم. به همین دلیل درک این مفاهیم تا حدودی ممکن است دشوار باشد؛ زیرا که بیشتر در متون تخصصی می توانیم این واژه ها را ببینیم.

ما در این مقاله قصد داریم که به شما بگوییم که مفهوم این عبارات چیست و تفاوت آنها در چه می باشد؟ بنابراین تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا بتوانید درک کاملتری از این اصطلاحات داشته باشید.

مفهوم عبارت اشخاص حقیقی و حقوقی

واژه های شخص حقوقی و شخص حقیقی، در قانون مدنی دارای تعاریف خاص خود هستند. به همین دلیل هر کدام باید به صورت جداگانه شرح داده شوند. در متون تخصصی شاهد استفاده از این نوع اصطلاحات هستیم. اشخاص حقیقی و حقوقی در حسابداری دارای تعریف مشخصی هستند. به همین دلیل هر کدام از این واژه ها را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار خواهیم داد.

مفهوم عبارت اشخاص حقیقی و حقوقی

اشخاص حقیقی چه کسانی هستند؟

اشخاص حقیقی یعنی افراد عادی و طبیعی که در جامعه زندگی می کنند. هر شخص در جامعه دارای شخصیت و هویت مشخصی است و با اتکا به فردیت خودش، حقوق و تکالیف خاصی نیز برعهده دارد. می توان گفت که هر انسان یک شخصیت حقیقی به شمار می رود و فرقی ندارد که بزرگ یا کوچک باشد. در هر حالت شخص حقیقی باید دارای حقوق مشخص باشد و تکالیف خود را انجام دهد. به منظور درک درست از تعریف اشخاص حقیقی و حقوقی، در ادامه به شرح مفهوم اشخاص حقوقی نیز خواهیم پرداخت.

اشخاص حقوقی چه کسانی هستند؟

منظور از اشخاص حقوقی، انسان نیست و درواقع یک ماهیت وجودی اعتباری مانند شرکت، موسسه یا سازمان است که جلوه ای تجاری دارد. شخص حقیقی نیز می تواند دارای شخصیت حقوقی باشد! در این حالت باید بدانید که شخص حقوقی با شخصیت حقوقی دو مفهوم متفاوت دارند. شرکت ها و نهاد ها هر کدام دارای حقوق و تکالیف مستقل هستند و به همین دلیل از اصطلاح اشخاص حقوقی برای این ارگان ها استفاده می شود.

می توان گفت که هنگامی که انسان ها به عنوان اشخاص حقیقی، به صورت گروهی با هم کار می کنند و کار خود را در قالب یک سازمان، ارائه می دهند، می توان از لفظ اشخاص حقوقی برای آنها استفاده کرد. اشخاص حقیقی و حقوقی دارای تفاوت هایی هستند که در ادامه به صورت کاملتری به آن خواهیم پرداخت.

تفاوت اشخاص حقیقی و حقوقی در چیست؟

با توجه به اینکه تعریف جداگانه ای از اشخاص حقیقی و حقوقی ذکر شد، تا حدودی با تفاوت این دو آشنا شدیم. در این بخش به صورت کاملتر می خواهیم به ذکر تفاوت ها اقدام کنیم؛ اما فرق شخصیت حقیقی و حقوقی در چیست؟ ما در این بخش به ذکر برخی از تفاوت ها خواهیم پرداخت تا بتوانید بین این دو هویت، تفاوت را درک کنید.

  • داشتن آدرس مشخص برای محل زندگی اشخاص حقیقی
  • اشخاص حقوقی آدرس مشخصی ندارند و تنها در قراردادها و اسناد حضور دارند.
  • از بین رفتن اشخاص حقیقی با مرگ
  • از بین نرفتن اشخاص حقوقی با مرگ و ادامه حیات!
  • جسم و ماهیت طبیعی در اشخاص حقیقی
  • داشتن ماهیت فرضی و اعتباری اشخاص حقوقی
  • داشتن حقوق و تکالیف متفاوت برای اشخاص حقیقی و حقوقی

در این بخش به تفاوت اشخاص حقیقی و حقوقی اشاره شد. همانطور که مشاهده می کنید از نظر ماهیت، این دو کاملا متفاوت هستند. شخصیت حقوقی پیچیدگی بیشتری دارد به همین دلیل باید با انواع آن نیز آشنا باشیم.

انواع شخصیت حقوقی

به دلیل پیچیدگی شخصیت حقوقی، در اینجا به انواع آن نیز اشاره می شود. با درک مفهوم اشخاص حقیقی و حقوقی، می توان متون تخصصی را با علم و آگاهی بیشتر مطالعه کرد. انواع شخصیت حقوقی شامل شرکت های تجاری و غیر تجاری می باشند. در این راستا با مفهوم هر کدام به صورت جداگانه آشنا خواهیم شد.

1- شرکت های تجاری به عنوان اشخاص حقوقی

گاهی به منظور سودآوری فرد یا گروه، هویتی به نام اشخاص حقوقی ایجاد می شود. این هویت در قالب شرکت های تجاری خود را نشان می دهد و دارای انواع مختلفی است:

  • شرکت های تجاری سهامی عام
  • شرکت های تجاری سهامی خاص
  • شرکت تضامنی
  • شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی
  • شرکت نسبی تجاری
  • شرکت تجاری تعاونی تولید و مصرف
  • شرکت دارای مسئولیت محدود

2- موسسه های غیر تجاری به عنوان اشخاص حقوقی

به منظور تشکیل شرکت با مقاصد غیر تجاری، یک آیین نامه برای ثبت موسسه وجود دارد. در این حالت موسساتی مانند خیریه، امور ادبی و … قابل ثبت هستند. درواقع ایجاد موسسات غیر تجاری یکی از انواع اشخاص است که ماهیت حقوقی دارد و توسط شخص یا گروهی ثبت و راه اندازی شده است. باید بدانید که واژه های اشخاص حقیقی و حقوقی در حسابداری نیز، کاربرد بسیار زیادی دارند که در ادامه به آن، اشاره خواهیم کرد.

تعریف اشخاص حقیقی و حقوقی در حسابداری چیست؟

تا این بخش از مقاله در مورد مفهوم اشخاص حقیقی و حقوقی و تفاوت های آن ها با هم، صحبت شد. همانطور که گفته شد در حسابداری نیز شاهد استفاده از این اصطلاحات هستیم. اما آیا مفهوم این واژه های در حسابداری با تعریف کلی آنها، متفاوت است؟ باید گفت که در حسابداری بین این دو مفهوم تفاوتی وجود ندارد! درواقع به منظور انجام امور حسابداری، از اصول و فرایندهای مشترکی برای این دو استفاده می شود. البته تنها می توان گفت که در یک مورد خاص، این دو در حسابداری ممکن است متفاوت باشند و آن هم تفاوت در مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی است. این موضوع در ادامه به صورت دقیق تری مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا شما نیز درک بهتری از آن داشته باشید.

تعریف اشخاص حقیقی و حقوقی در حسابداری چیست؟

تفاوت مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی در چیست؟

به منظور آگاهی از تفاوت مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی، با ما در این بخش همراه باشید. بدیهی است که قوانین مالیاتی مربوط به اشخاص حقیقی، بسیار آسان تر از اشخاص حقوقی می باشد. مالیات برای اشخاص حقیقی و مشاغل به طور کلی سه دسته است. در این حالت نیز تنها دسته اول، موظف هستند که دفاتر قانونی حسابداری را تهیه کنند. در نتیجه این موضوع مشخص می کند که تکالیف مالیاتی که بر عهده اشخاص حقیقی است، بسیار کمتر است.

مورد دیگر در مورد تفاوت مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان سقف مالیات است. افراد حقیقی دارای کسب و کار، تا یک سقف مشخص نسبت به پرداخت مالیات معاف هستند! اما در مورد اشخاص حقوقی چنین معافیت مالیاتی وجود ندارد.

برای دریافت مالیات نیز ممیزان مالیاتی، حساسیت زیادتری در رابطه با اشخاص حقوقی دارند. در نتیجه حسابداران اشخاص حقوقی نیز، باید مهارت بالایی در زمینه امور حسابداری داشته باشند و با یادگیری و آموزش حسابداری بتوانند بدون اشتباه دفاتر قانونی را تنظیم کنند. استفاده از نرم افزارهای حسابداری مانند نرم افزار سپیدار، می تواند نظم و دقت بیشتری برای حسابداری یک شرکت یا فروشگاه ایجاد کند. این نرم افزارها می توانند برای اشخاص حقیقی و حقوقی با هم کاربردی باشد و در راستای نظم دهی به کسب و کار به کار روند.

کلام آخر

ما در این مقاله به شرح کامل مفهوم اشخاص حقیقی و حقوقی پرداختیم. برای این دو در قانون شرایط متفاوتی وجود دارد و در نتیجه دارای تفاوت هایی با هم هستند. هر کدام از این اشخاص موظف به پرداخت مالیات هستند؛ اما طبیعتا حساسیت بیشتری برای پرداخت مالیات روی اشخاص حقوقی به عنوان سازمان ها، نهاد ها و … نسبت به افراد حقیقی و عادی، وجود دارد. معمولا در حسابداری نیز شاهد استفاده از واژه های این چنینی هستیم.

بیشتر در حوزه هایی مانند مالیات و بیمه، از این دو واژه استفاده می شود. در حالت کلی بین اشخاص حقیقی و حقوقی در حسابداری تفاوتی وجود ندارد و تنها در موارد خاص شاهد برخی تفاوت ها هستیم.

به این مقاله امتیاز دهید post
دیدگاه‌ها ۰