رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است؟
حسابداران مسئول ارائه خدمات مالیاتی و حسابداری به مشتریان یا شرکت هایی هستند که در آنها مشغول کار هستند. حسابداری ممکن است به اندازه مشاغلی مانند پزشکی پردرامد نباشد اما به نسبت حرفه های دیگر شغل کم درآمدی هم نیست و شما می توانید با کسب مجموعه مهارت های مرتبط با این رشته زندگی خوبی داشته باشید. این که حسابداری برای چه کسانی مناسب است و برای چه کسانی ساخته شده است اول از همه به مهارت های افراد بستگی دارد. در این مقاله قصد داریم شما را با مهارت های حسابداری آشنا کنیم پس با ما بمانید.
شغل حسابداری
به یک حسابدار جهت مدیریت کلیه تراکنش های مالی از پرداخت های ثابت و هزینه های متغیر گرفته تا سپرده ها و بودجه های بانکی نیازمندیم. این جمله ای است که توسط همه مدیران و کارفرمایان شنیده می شود و تعریف مختصری از حسابداری است. با توجه به این تعریف می توان رشته حسابداری را رشته ای فراگیر در بازار کار دانست. یعنی هر شرکتی برای رسیدگی به امور فوق نیاز به حضور حسابدار دارد.
مسئولیت های حسابدار شامل حسابرسی اسناد و صورت های مالی، بررسی و پرداخت صورت های بانکی و محاسبه و پرداخت مالیات است. البته برخی از حسابداران در برخی شرکت ها نیز وظیفه رسیدگی به حقوق کارکنان و محاسبه و پرداخت آن را نیز بر عهده دارند. برای موفقیت در این نقش باید در این زمینه ها تجربه داشته باشید و از همه مهمتر با محاسبات و اعداد راحت باشید و بتوانید از پس این کار بر بیایید.
رشته حسابداری شامل زیرشاخه ها و مشاغل مختلفی است، از حسابداری پایه، حسابرسی و مالیاتی گرفته تا مدیریت مالی. از شرکت های خصوصی تا دولتی، حسابداران می توانند با کسب مهارت های حسابداری در مشاغل مختلف مرتبط با حسابداری مشغول به کار شوند.
حقوق و درآمد رشته حسابداری چقدر است؟
حقوق و دستمزد افراد در مشاغل مختلف با توجه به عوامل مختلفی می تواند تغییر کند و این وضعیت در مورد حسابداران نیز صدق می کند. معمولا نوع فعالیت و کاری که حسابداران انجام می دهند، سابقه کار و تحصیلات می تواند تاثیر زیادی در میزان حقوق و درآمد حسابداری داشته باشد.
متوسط حقوق حسابداری در ایران شامل هزینه مسکن، هزینه سفر و سایر موارد می شود. حقوق حسابدار ممکن است بر اساس تجربه، مهارت، مدرک و جنسیت متفاوت باشد.
بر اساس اطلاعات به دست آمده از گزارش حقوق و دستمزد سال 1401، میانگین حقوق یک حسابدار با مدرک دیپلم 6 میلیون و 300 هزار تومان در ماه است. حقوق این افراد از 4.000.000 تومان (کمترین) تا 8.400.000 تومان (بالاترین) متغیر بوده است.
این مبلغ به طور متوسط ماهیانه ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برای حسابداران دارای مدرک کارشناسی ارشد درآمد دارد. حقوق این افراد از 3.000.000 تومان (کمترین) تا 15.000.000 تومان (بالاترین) متغیر بوده .
در حالی که یک فرد لیسانس ماهانه 7 میلیون و 300 هزار تومان حقوق می گیرد. حقوق این افراد از 2500000 تومان (کمترین) تا 20300000 تومان (بالاترین) متغیر است.
حسابداری با مدرک کارشناسی ارشد به طور متوسط ماهیانه 8 میلیون و 600 هزار تومان حقوق دارد. حقوق این افراد از 1.000.000 تومان (کمترین) تا 15.000.000 تومان (بالاترین) متغیر است.
حسابداران با مدرک دکتری و بالاتر، میانگین حقوق ماهیانه 8 میلیون و 500 هزار تومان داشته اند.
در حال حاضر در بسیاری از شرکت ها می بینیم که به دنبال مدرک نیستند و بیشتر سابقه کاری حسابدار برایشان مهم است. این موضوع در شرکت های سهامی عام برعکس است و ورود به شرکت های سهامی عام قوانین و مقررات خاص خود را دارد که یکی از آنها داشتن مدرک کارشناسی، فوق لیسانس و دکتری است.
در حسابداری باید چه مهارت هایی را یاد گرفت؟
در بین حسابداران رسمی، ویژگی های مشترکی وجود دارد که در واقع رمز موفقیت آنها و دلیل طول عمر آنها در این رشته و حرفه است. می توان گفت برای ورود به این عرصه به مهارت های حسابداری نیاز است. برای اینکه بدانید رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است، باید این ویژگی ها را در خود به دقت بررسی کنید. به تعدادی از این ویژگی ها اشاره می کنیم و توضیح کوتاهی درباره هر کدام می دهیم:
-
علاقه
در ابتدا می توان بلافاصله گفت که باید به حسابداری علاقه مند باشید. شما نمی توانید در زمینه ای بدون اشتیاق و صرفاً برای جنبه های تجاری یا مالی موفق شوید. از خود بپرسید که آیا می توانید هر روز وظایف حسابداری را انجام دهید و از انجام آنها لذت ببرید. آیا می توانید ساعت ها پشت میز کامپیوتر بنشینید و در امور حسابداری و حسابداری غرق شوید و احساس خوبی نسبت به آن داشته باشید؟ اگر پاسخ شما مثبت است قطعا با کمی تلاش می توانید در این زمینه موفق شوید.
-
روحیه کار تیمی
یکی از مهمترین مسائل در زمینه حسابداری توانایی کار تیمی است. اگر در یک سازمان بزرگ کار می کنید، ممکن است مجبور شوید دائماً با چندین حسابدار دیگر در تماس باشید و اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک بگذارید. بنابراین باید روحیه کار گروهی داشته باشید. اگر حسابداری را در یک محیط کوچک انجام می دهید، باید با سایر کارمندان ارتباط خوبی برقرار کنید تا اطلاعات لازم را به دست آورید. همچنین لازم است با مدیر مجموعه یا سایر عوامل صحبت کنید تا بتوانید برای بهبود مالی شرکت برنامه ریزی کنید.
-
دقت و حوصله بالا
بیشتر افراد فکر می کنند حسابداری نیاز به استعداد ریاضی بالایی دارد و برای کسانی مناسب است که نمره ریاضی بالا و توانایی کار با اعداد را دارند یا می توانند به سرعت عملیات هایی مانند جمع و تفریق را به صورت ذهنی انجام دهند.
در ابتدا بهتر است از شر این باور غلط خلاص شوید; در واقع حسابداری ربطی به توانایی شما در حل این گونه مسائل ندارد و تمامی امور حسابداری با ماشین حساب انجام می شود اما برای این کار به دقت بالا و حوصله زیاد نیاز دارید. باید همه مسائل را با دقت و حوصله بررسی کنید تا چیزی را از دست ندهید یا در اکانت ها اشتباه نکنید.
معمولاً خطاهای حسابداری به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول اشکالاتی هستند که خیلی چیزها را خراب می کنند و به نوعی خود را نشان می دهند. دسته دوم خطاهایی هستند که هیچ کس متوجه آنها نمی شود. در واقع، طرف حساب شما ممکن است اهمیتی نداشته باشد که اعداد مطابقت نداشته باشند. در هر صورت باید در مرحله اول دقت کافی را داشته باشید و در پایان برای یافتن خطاها و رفع آنها صبور باشید.
-
به روز رسانی اطلاعات
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در حسابداری و هر زمینه دیگری به روز نگه داشتن اطلاعات است. همیشه باید از جدیدترین روش های حسابداری آگاه باشید تا بتوانید کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. هشدار داده شود که دانشی که از محیط دانشگاه به دست می آورید به اندازه کافی کاربردی نیست. بهتر است این رشته را در بهترین شرکت حسابداری در تهران مانند حساب بین یا شهرستان ها فرا بگیرید تا بتوانید به صورت کاملا کاربردی با چالش های این کسب و کار روبرو شوید. همچنین در نظر داشته باشید که آموزش حرفه ای این رشته توسط استاد و آموزش حسابداری از 0 تا 100 در آموزشگاه حساب بین باعث خلاقیت بیشتر ذهن شما می شود و مطمئنا در این زمینه موفق تر خواهید بود.
-
قابلیت گزارش دهی
اگر هنوز نمی دانید رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است، باید در مورد فردی گفت که توانایی تجزیه و تحلیل موقعیت ها و ارائه گزارش را دارد. شرکت بسیاری از برنامه های حسابداری گزارش های هفتگی، ماهانه و حتی سالانه را در اختیار شما قرار می دهند. به عنوان یک حسابدار باید بتوانید این گزارش ها را به دقت بررسی کنید. همچنین باید بتوانید از این اطلاعات عواملی که باعث رشد شرکت یا عواملی که باعث سقوط شرکت می شوند را استخراج کنید.
حسابدار باید هر چند وقت یکبار با مدیر شرکت جلساتی برگزار کند وطرح هایی را برای رشد مالی شرکت به او ارائه دهد. این برنامه ها نتیجه گزارش عملکرد مالی شرکت است که در نهایت به نفع شرکت خواهد بود.
-
علاقمند به حل کردن پازل
اکثر حسابداران عاشق حل پازل یا معما هستند و از آن لذت می برند. حسابداران در حین حسابرسی، بررسی صورت های مالی شرکت و یا تدوین بهترین استراتژی برای انعقاد قرارداد مالی به طور مداوم در حال حل معماهای مختلف هستند.
معمولاً حسابداران دارای شخصیتی کنجکاو هستند و تا زمانی که به جواب نرسند به حل مسائل مختلف ادامه می دهند. اگر تا به حال ساعت های زیادی را در کتابخانه یا اینترنت صرف تحقیق در مورد موضوعات مختلف کرده اید، احتمالاً حسابدار خوبی خواهید شد.
-
ساده کردن مسائل
از دیگر مهارت های حسابداری این است که آنها توانایی بسیار خوبی در توضیح مسائل پیچیده به ساده ترین شکل ممکن دارند. به طوری که اکثر آنها می توانند پیچیده ترین اصطلاحات مالی و حسابداری را به سایر افرادی که با این رشته آشنایی ندارند منتقل کنند.
-
توجه به جزئیات
کار به عنوان حسابدار نیاز به توجه دقیق به جزئیات دارد. زیرا کوچکترین اشتباه می تواند مشکلات مالی بزرگی را برای شرکت ایجاد کند. به همین دلیل این ویژگی یکی از معیارهای مهمی است که میزان موفقیت شغلی یک حسابدار را تعیین می کند.
-
پشتکار بالا
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که بدون توجه به شرایط چالش برانگیز یا دشوار به راه خود ادامه می دهید، حسابداری شغل مناسبی برای شماست. در واقع حسابداران برای پیشرفت در کار خود باید پیگیر باشند. زیرا ورود به بازار کار حسابداری به معنای مواجهه با مشکلات و چالش های مختلف است که باید برای آن آمادگی داشته باشید.
-
تیپ شخصیتی حسابدار بر اساس تست شخصیت MBTI
تست مایرز-بریگز یا MBTI یکی از معتبرترین و پرکاربردترین تست های شخصیتی است که برای اولین بار توسط ایزابل مایرز و کاترین بریگز در سال 1956 ساخته شد. در این آزمون افراد با 4 مولفه دوقطبی ارزیابی می شوند که از طریق آن 16 تیپ شخصیتی مختلف به دست امده است. مولفه های قابل اندازه گیری این آزمون شامل درون گرایی و برون گرایی، حس و شهود، احساس و تفکر، قضاوت و ادراک است.
بر اساس نتایج آزمون MBTI، مشاهده شده است که اکثر حسابداران دارای تیپ شخصیتی ISTJ یا ESTJ هستند. همچنین آمار نشان داده است که 30 درصد آنها دارای تیپ شخصیتی ESTJ و 70 درصد آنها دارای تیپ شخصیتی ISTJ هستند.
کلام آخر
تمام خصوصیات و تیپ های شخصیتی که در این مقاله برای حسابداران ذکر کردیم به این معنا نیست که اگر فردی این ویژگی ها را نداشته باشد یا در تست های شخصیتی نتایج متفاوتی بگیرد، نمی تواند حسابدار شود. همیشه به یاد داشته باشید که شخصیت انسان بسیار پیچیده است و نمی توان با ذکر چند ویژگی و نتیجه تست شخصیت افراد را در گروه های مختلف دسته بندی کرد. بسیاری از حسابداران علاقه زیادی به حرفه خود دارند در حالی که ممکن است تیپ شخصیتی کاملا متفاوتی را نشان دهند.
گرچه رشته حسابداری برای افرادی با ویژگی هایی که نام بردیم مناسب است، اما کسب دانش، تجربه و مهارت مناسب مانند شرکت در آموزش حسابداری ویژه بازار کار حسابداری نیز می تواند شما را به یک حسابدار موفق تبدیل کند.