مالیات تکلیفی اجاره چیست؟ نحوه محاسبه، مهلت پرداخت و معافیتها
مالیات تکلیفی اجاره به عنوان یکی از انواع مالیات بر درآمد است که از طرف مستاجر باید به اداره مالیات پرداخت شود. اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست را در این مقاله پاسخ خواهیم دارد. در این رابطه مواردی مانند جریمه عدم پرداخت مالیات اجاره توسط مستاجر، محاسبه آنلاین مالیات بر اجاره، زمان پرداخت مالیات اجاره، محاسبه مالیات تکلیفی اجاره در سال جدید و تفاوت مالیات اجاره اشخاص حقیقی و حقوقی مطرح می شوند.
در خصوص مالیات تکلیفی اجاره باید به مواردی مانند روش محاسبه آن، مهلت و مدت زمان پرداخت و انواع معافیت ها در این رابطه نیز اشاره شود. باید به این موضوع اشاره شود که در روند محاسبه آن بر اساس قانون مالیات های مستقیم، 75 درصد از اجاره با توجه به نوع موجر، مشمول مالیات خواهد شد. این میزان نیز باید با نرخ 15 تا 25 درصد یا نرخ ثابتی برابر با 25 درصد محاسبه شود. در آموزش حسابداری مربوط به بازار کار به این مورد اشاره می شود و باید مانند سایر مباحث مد نظر کسانی که در این حوزه فعالیت می کنند، قرار بگیرد.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، مالیات تکلیفی یکی از انواع مالیات بر درآمد است. این مالیات به نیابت از یک مودی مالیاتی از طرف شخص دیگر، باید به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. مالیات تکلیفی نیز خود دارای انواع متنوع است که یکی از آن ها مالیات تکلیفی اجاره است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
مالیات تکلیفی اجاره چیست و چه کاربردی دارد؟
در ادامه بحث اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست باید تعریف کاملی از آن ارائه شود. همانطور که عنوان شد مالیات تکلیفی یکی از انواع مالیات بر درآمد می باشد که توسط شخصی به جز مودی باید به سازمان امور مالیاتی پرداخت گردد. انواع این مالیات شامل مالیات بر نقل و انتقال سهام، بر درآمد حقوق و مالیات بر درآمد حق الوکاله است.
مالیات تکلیفی اجاره یکی از انواع مالیات تکلیفی از نوع مالیات بر درآمد است که ناشی از اجاره ملک صاحب ملک یا موجر به وسیله مستاجر حقوقی می باشد و باید در زمان مقرر به نیابت از مودی اصلی یا همان موجر به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود و در نهایت رسید آن به موجر ارائه گردد.
این نوع مالیات از نوع مالیات بر درآمد در مواقعی مطرح می شود یک شخصیت حقوقی یک ملک را اجاره کند. در این صورت مستاجر باید از طرف موجر، مالیات اجاره را از اجاره اصلی ملک کم کند و به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند. در تبصره 9 ماده 53 قانون مالیات های مستقیم به این موضوع با صراحت اشاره شده است.
محاسبه مالیات تکلیفی اجاره
نحوه محاسبه مالیات تکلیفی اجاره نیز باید در راستای اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست، باید بیان شود. محاسبات باید بر اساس همان تبصره 9 ماده 53 قانون مالیات های مستقیم انجام شود. در این خصوص باید گفت که مالیات درآمد املاکی که اجاره داده می شوند، شامل تمامی مال الاجاره ( چه به صورت نقدی و چه غیر نقدی باشد) با کسر 25 درصد به منظور هزینه ها و استهلاک و سایر تعهدات در خصوص مورد اجاره می باشد. با توجه به این مورد، محاسبه مالیات تکلیفی اجاره به شرح زیر می باشد:
- با توجه به کسر 25 درصد از کل اجاره درواقع باید مالیات 75 درصد از اجاره پرداختی محاسبه شود. این میزان بر طبق نرخ هایی که در قانون ذکر شده اند، مشمول مالیات می شود. در صورتی که صاحب ملک که آن را اجاره داده است، شخصیت حقوقی باشد باید مالیات تکلیفی اجاره وی با نرخ 25 درصد تعیین شود.
- اگر صاحب ملک یا همان اجاره دهنده ملک شخصیت حقیقی باشد، باید به این موضوع توجه شود که 75 درصد اجاره پرداختی چه مقدار است. این مبلغ در هر سال می تواند متفاوت باشد و به صورت کم، متوسط و زیاد تعیین می شود. در این صورت باید 15، 20 و 25 درصد از این مقدار از طرف مستاجر حقوقی به نمایندگی از موجر حقیقی به عنوان مالیات تکلیفی اجاره پرداخت شود.
محاسبه آنلاین مالیات تکلیفی اجاره
با توجه به اینکه ما در این مقاله به این موضوع اشاره کردیم که مالیات تکلیفی اجاره چیست، باید در صورت محاسبه آنلاین مالیات تکلیفی اجاره نیز مطالبی را بیان کنیم. این مورد یکی از عباراتی است که توسط افراد در اینترنت جستجو می شود. سایت هایی وجود دارد که چنین خدماتی را به صورت آنلاین انجام می دهند. همچنین برخی از برنامه ها یا اپلیکیشن ها نیز در حال ارائه چنین خدماتی هستند.
کافی است که این برنامه ها را روی گوشی خود نصب کنید تا بتوانید مالیات اجاره را به صورت آنلاین محاسبه کنید. در صورتی که قصد چنین کاری را دارید باید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- اطلاع دقیق از میزان اجاه پرداختی ماهانه
- مطلع بودن از حقیقی یا حقوقی بودن اجاره دهنده ملک یا موجر
این دو مورد در خصوص محاسبه آنلاین مالیات تکلیفی اجاره بسیار اهمیت دارند و باید بر اساس آن ها اطلاعات مربوطه در کادر پر شود تا نتیجه درستی در هنگام محاسبه به شما ارائه شود.
مهلت پرداخت مالیات تکلیفی اجاره
حال که در خصوص اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست، مطالبی را بیان کردیم باید در خصوص مهلت پرداخت آن نیز مواردی را بیان کنیم. در خصوص موعد پرداخت این نوع مالیات باید گفت که تا اتمام ماه بعد فرصت وجود دارد. به عنوان مثال اگر مالیات مربوط به ماه فروردین است باید تا زمان اتمام ماه مهر و در مدت زمان 30 روز مالیات تکلیفی اجاره به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود. در این صورت نیز باید رسید به موجر ملک تحویل داده شود. در صورت پرداخت در موعد مقرر این امکان وجود دارد که از معافیت مالیاتی نیز بهره مند شد. ما در مقاله چگونه مالیات کمتری پرداخت کنیم به این مطلب اشاره کرده ایم.
رهن در مالیات تکلیفی اجاره
ما در این مطلب در خصوص اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست، مطالبی را بیان کردیم. در این خصوص موارد دیگری نیز ممکن است مطرح شوند که باید به آنها پاسخ داده شود. همانطور که گفته شد مالیات تکلیفی اجاره در خصوص اجاره یک ملک می باشد. حال این سوال مطرح می شود که اگر اجاره ملک به صورت رهن و اجاره یا رهن کامل باشد، آیا رهن در مالیات تکلیفی اجاره محاسبه می شود؟ برای پاسخ به این سوال باید به قوانین مربوط به مالیات های مستقیم مراجعه شود.
بر طبق تبصره 9 ماده 53 و تبصره 1 ماده 54 قانون مالیات های مستقیم، حتی اگر رهن و اجاره به صورت همزمان مطرح شوند، مستاجر صرفا باید مالیات مربوط به اجاره را پرداخت کند. در خصوص رهن خود موجر باید شخصا اظهارنامه مالیاتی را تکمیل کند و بر اساس آن مالیات پرداخت نماید.
صدور قبض مالیات تکلیفی اجاره
در ادامه بحث اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست باید در خصوص صدور قبض مالیات تکلیفی اجاره نیز صحبت شود. باید گفت که تا این لحظه امکان این کار وجود ندارد و چیزی با این عنوان در سامانه عملیات الکترونیکی امور مالیاتی با آدرس tax.gov.ir درج نشده است.
کلام آخر
ما در این مقاله در خصوص اینکه مالیات تکلیفی اجاره چیست، مطالبی را بیان کردیم. باید گفت که مواردی مانند نحوه محاسبه، مهلت پرداخت، معافیت ها و … در این رابطه بسیار اهمیت دارند و باید به آنها توجه شود. مالیات تکلیفی یکی از انواع مالیات بر درآمد است که خود دارای انواع مختلفی است که یکی از آنها؛ مالیات تکلیفی اجاره می باشد. در این صورت با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن موجر، نحوه پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی متفاوت می باشد.